V Plzni roste počet cizinců, kteří onemocněli tuberkulózou

Události v regionech: V Plzni roste počet případů nákazy tuberkulózou (zdroj: ČT24)

V Plzni roste počet případů tuberkulózy. Lékaři v regionu se proto obávají přenosu nemoci na děti, které se v Česku aktuálně proti tuberkulóze už neočkují. Nemoc se v tuzemsku dosud vyskytovala jen minimálně.

Na klinice v Plzni na Borech mají celkem tři izolační lůžka pro pacienty s tuberkulózou. V současnosti tam leží jeden pacient, který tuberkulózou onemocněl, a další, u kterého se zatím nemoc nepotvrdila.

„Fakt, že se mezi našimi dětmi pohybují jedinci s infekční tuberkulózou, je opravdu alarmující,“ varuje primářka Kliniky pneumologie Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Krákorová.

Výskyt tuberkulózy v Plzni
Zdroj: ČT24

Počet cizinců s tuberkulózou hospitalizovaných v plzeňské nemocnici vzrostl za poslední rok téměř dvojnásobně. V roce 2010 se přitom proti této nemoci přestalo povinně očkovat.

Tuberkulózou onemocněl i jedenatřicetiletý Rumun, který si přijel do České republiky vydělat. Z nemocnice ale uprchl. Teď po něm pátrá policie na území České republiky, Rumunska i v zemích Schengenu.

Rentgen plic má být pro cizince z rizikových zemí povinný, žádala krajská hygiena

Nejčastěji míří cizinci do Plzeňského kraje za prací. V jedné ze zdejších firem, společnosti Borgers, se případ onemocnění tuberkulózou objevil letos v září. Do styku s nemocným se přitom mohl dostat celý závod.

„Zrentgenováno bylo zhruba 800 zaměstnanců a nikdo nebyl následně nakažen,“ říká Marta Párová z personálního oddělení společnosti Borgers.

Výskyt tuberkulózy
Zdroj: ČT24/tuberkulóza/očkování/nemoc

Pro lékaře z Plzeňského kraje je plošné testování všech zaměstnanců firmy časově náročné. Krajská hygienická stanice se proto obrátila na ministerstvo zdravotnictví s žádostí, aby byl rentgen plic při vstupní lékařské prohlídce povinný pro všechny cizince ze zemí s vysokým výskytem onemocnění. S výzvou ale neuspěla.

V posledních třech letech se počet nových případů onemocnění tuberkulózou pohyboval těsně nad hranicí pěti set, což je podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové velmi nízký počet případů. Údaje za letošní rok lékaři vyhodnotí až v květnu příštího roku.