Policie zadržela údajný gang Rumunů, kteří měli nabízet své krajanky k prostituci

Čeští a rumunští policisté odhalili sedmičlenný gang Rumunů, kteří měli vydělávat na tom, že své krajanky nabízeli zákazníkům v pražských nočních podnicích. Podle kriminalistů navazovali účelově vztahy s dívkami z chudých rodin a pod příslibem práce v zahraničí je převezli do Prahy a nutili k prostituci.

Organizovanou skupinu podle policie tvořili mladí Rumuni z oblasti Dambovita. Část podezřeých jsou bratranci, gang tak tmelily příbuzenské vztahy. Kvůli obchodování s lidmi muži údajně kontaktovali rumunské dívky po dobu nejméně tří let. Některé z žen se za ně i provdaly. V Praze pak pachatelé využili toho, že na nich dívky byly závislé, protože neměly peníze a neuměly česky.

„Mladé ženy ve věku od sotva dosažených 18 do 27 let pocházely z chudých rodin s nízkou životní úrovní, bez další životní perspektivy a vzdělání. Prakticky veškeré získané finanční prostředky z prostituce měly předávat podezřelým osobám, které si pro ně pravidelně přijížděly do České republiky. Ženy rovněž měly peníze zasílat do Rumunska prostřednictvím finančních společností,“ uvedl muvčí centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Každý z podezřelých podle něj pravidelně získával peníze minimálně od dvou partnerek, které o sobě vzájemně věděly a soupeřily spolu o mužovu přízeň. Od loňského roku podle policie gang získal přes 3,8 milionu korun a několik tisíc dolarů.

Policie věc prověřuje pro podezření z obchodování s lidmi, trestní řízení však následně předá do Rumunska, kde jsou muži obviněni navíc i z kuplířství, lichvy a praní špinavých peněz. Podle Ibeheje je pravděpodobné, že trestnou činnost páchali po celé Evropě.