Výrobci potravin mají novou povinnost. Na obalu musí být výživové hodnoty

Výrobci potravin mají od 13. prosince povinnost informovat na obalu o výživových hodnotách. Uvádět musí energetickou hodnotu, tuky včetně nasycených mastných kyselin, sacharidy a cukry, bílkoviny a sůl. Značení požaduje Evropská unie.

Hodnoty musí být na obalu uvedené viditelně v tabulce, při nedostatku místa v řadě za sebou. Vztahují se vždy ke 100 g nebo 100 ml potraviny. Výrobce pak může dobrovolně vztáhnout parametry i na jednu porci nebo na vyznačené množství potraviny.

Dosud bylo uvádění těchto hodnot dobrovolné. Řada výrobců už ale výživové parametry běžně na obaly dává. Vedle složení na 100 g výrobku navíc mnohde také uvádí, o jak velké jde procento z doporučené denní dávky.

Povinně uváděné výživové hodnoty:

  • energetická hodnota 8 400 kJ/2 000 kcal*
  • tuky 70 g*
  • nasycené mastné kyseliny 20 g*
  • sacharidy 260 g*
  • cukry 90 g*
  • bílkoviny 50 g*
  • sůl 6 g*

*denní doporučené množství pro dospělého

Na obalu potravin musí být výživové hodnoty (zdroj: ČT24)

Sedm povinných údajů mohou výrobci dobrovolně doplnit o mononenasycené mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, polyalkoholy, škrob, vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Vitamíny a minerální látky se v potravině označují na obalu pouze v případě, že jejich množství převyšuje 15 procent celkové doporučené denní dávky.  

Potraviny, které už byly uvedeny na trh a tabulku nemají, mohou být prodávány do vyčerpání zásob. „Vzhledem k dlouhé době trvanlivosti některých potravin se tak bude možné s potravinami bez tabulky setkat i několik dalších měsíců,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Nebalené potraviny dostaly výjimku

Pro některé potraviny ale nová povinnost neplatí. Výjimka se vztahuje například na nebalené potraviny (pečivo, pultový prodej krájených masných výrobků), v obchodě nakrájené a zabalené sýry, pokrmy ve stravovacích zařízeních nebo na čaj, kávu, byliny, koření a sůl.

Výživové hodnoty nemusí být ani na nezpracovaných potravinách, jako je čerstvé maso nebo ovoce a zelenia. Povinnost se nevztahuje ani na nápoje s obsahem alkoholu nad 1,2 procenta nebo na potraviny s plochou obalu do 25 cm2.

Údaje nemusejí uvádět ani výrobci, kteří potraviny vyrábí v malém množství. Jde o množství, které je výrobcem dodávané přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu a výrobce zaměstnává maximálně deset zaměstnanců nebo jeho roční obrat nepřekročí 20 milionů korun.