Systém EET má údajně za sebou první kolaps, berňák to popírá

Systém elektronické evidence tržeb měl údajně v úterý ráno první větší výpadek. Pokladny napojené do systému hlásily problémy zhruba čtyřicet pět minut kolem osmé hodiny ranní. Podle Michala Bláhy ze serveru hlidaceet.cz se obchodníkům vracely hlášky s oznámením, že „Datová zpráva nebyla zpracována kvůli technické chybě nebo chybě dat“.

Michal Bláha na Twitteru uvedl, že Generální finanční ředitelství problémy popřelo a potvrdilo upgrade systémů mezi šestou a osmou hodinou ranní. Ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček později serveru Aktuálně.cz výpadek potvrdil. „V úterý ráno probíhala plánovaná údržba na datových centrech, která přijímají účtenky, a na jednom datovém centru nastala malá chyba, která zapříčinila to, že asi 35 minut nebyla polovina účtenek přijímána, respektive nebyly odesílány fiskalizační kódy,“ uvedl Janeček. Výpadek podle něj ale projekt EET neohrozil.

Restauratéři a hoteliéři mají povinnost evidovat tržby elektronicky od 1. prosince. Za dvanáct dní ostrého provozu odeslali na servery Finanční správy přes 31 milionů účtenek, správa zároveň evidovala 1128 oznámení o nevydání účtenky. Do EET je zapojeno téměř čtyřicet jedna tisíc podnikatelů, což odpovídá dřívějším odhadům správy.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelích a restauracích se budou muset od března 2017 zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.