Slavný americký letoun Douglas opustil Ruzyň. Stane se exponátem leteckého muzea

Letadlo Douglas DC-3 se po třinácti letech přestěhovalo z ruzyňského letiště. Konvoj ho v noci z pondělí na úterý převezl do leteckého muzea ve Kbelích, kde bude stroj po opravách vystaven. Kbelské muzeum letoun koupilo ve Spojených státech začátkem 90. let a pak si ho pronajaly České aerolinie.

Stroj Douglas DC-3 vyrazil na svou poslední cestu do leteckého muzea v Kbelích bez křídel a bez vrtulí. Specializovaná firma nakládala letadlo asi dvě a půl hodiny. Během náročného manévru přitom trup jistily jen dva úchyty.

Odjezdem historického dopravního letounu zmizel z ruzyňského letiště dlouholetý maskot Českých aerolinií, který však v Česku nikdy nelétal. V devadesátých letech ho Kbelské muzeum koupilo od Spojených států, pak si ho začaly ČSA pronajímat jako exponát.

Události v regionech: Noční konvoj převezl Dakotu do kbelského muzea (zdroj: ČT24)

Stroj z roku 1936 létal v Karibiku

„Letadlo sídlilo u hlavního bývalého sídla ČSA, budovy APC. Protože společnost ČSA se přestěhovala do jiné budovy, mimo letiště, tak už nebyl důvod, aby letadlo na letišti zůstalo,“ uvedl mluvčí Českých aerolinií Daniel Šabík.

I když na louce před prvním z ruzyňských terminálů stál letoun třináct let, je podle restaurátorů v dobrém stavu. Model Dougles DC3 je pak navíc jedním z nejslavnějších dopravních strojů světa. Váží zhruba 8 tun, jeho kapacita je 18 lidí a zbytek tvořil náklad.

„Tento letoun byl vyroben v roce 1936 a až do roku 1991 létal v Karibiku. V roce devadesát jedna přiletěl do Česka,“ uvedl mechanik leteckého muzea v Kbelích Jaroslav Anýž.

Naposledy letěl tento Douglas v roce 1991 na Memorial Air Show v Roudnici nad Labem a pak dlouho chátral. Před oslavami osmdesátého výročí vzniku Českých aerolinií v roce 2003 prošel renovací, ovšem ze země se už nikdy neodlepil.