Luxusní obchod v Praze vyloupili Růžoví panteři ze Srbska

Policisté dopadli podezřelé ze tří loupežných přepadení luxusních obchodů v centru Prahy. Podle detektivů jde o členy dvou různých mezinárodních gangů. Hrozí jim až 15 let vězení. Při přepadeních zmizely šperky za téměř 34 milionů korun.

K prvnímu přepadení došlo v prosinci 2012 v Široké ulici. Tři lupiči si tehdy odnesli z klenotnictví Bvlgari hodinky, náramky, náhrdelníky nebo náušnice za 17 milionů korun. Dva byli zatčeni v Mnichově, kde se chystali na další loupež. Na třetího podezřelého je vydaný mezinárodní zatykač. Všichni mluvili srbsky.

Růžoví panteři ze Srbska

Podle policie má loupež na svědomí mezinárodní skupina Růžoví panteři, kterou tvoří především občané ze států bývalé Jugoslávie. Podle vedoucího pražského oddělení loupeží Jiřího Zábrodského má gang zhruba 800 členů, je řízen ze Srbska a organizuje loupeže v luxusních obchodech po celé Evropě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další dvě přepadení se týkají skupiny Vyborg, která se také zaměřuje na obchody se šperky. Tvoří ji hlavně lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu, řízena je z Ruska a Finska. Podle policie tento gang přepadl v roce 2014 klenotnictví Audemars Piguet v Pařížské ulici a letos prodejnu luxusních hodinek Hublot v Dušní. Při loupežích vznikla škoda 16,5 milionu korun.

Ukradené zboží mizí za zlomek ceny v Asii

Na přepadeních se podle policie podílelo deset pachatelů z Ruska, Lotyšska nebo Estonska. Část je podle Zábrodského v českých věznicích, další pachatelé byli zatčeni ve Švýcarsku nebo Estonsku. Někteří se podle policie skrývají v Rusku, které své občany ke stíhání do jiných zemí nevydává.

Uloupené zboží prodávají pachatelé za zlomkovou cenu. „Nekončí v Evropě. Máme poznatky, že končí v Japonsku a jižní Asii. Jsou to luxusní věci, které jdou dohledat. Většinou mají výrobní čísla, takže se po nich pátrá,“ podotkl Zábrodský.

Pařížská a přilehlé ulice v centru Prahy u Staroměstského náměstí patří mezi hlavní nákupní třídy. Své obchody zde mají nejdražší světové značky. K poslední loupeži zde došlo ve čtvrtek dopoledne. Dvojice rusky a anglicky hovořících mužů ukradla z obchodu v Dlouhé ulici diamanty, náhrdelníky a další šperky za několik milionů korun.

Dvojice, která ukradla šperky za několik milionů
Zdroj: Video pražské policie

Policisté také nadále vyšetřují přepadení prodejny s hodinkami Carollinum z konce letošního října. Podle Zábrodského vyšetřování podobných případů trvá delší dobu, protože pachatelé jsou ve většině případů cizinci, kteří hned po loupeži odjedou mimo Česko. „Spolupracujeme s celou Evropou, jezdíme na kontaktní schůzky,“ popsal složitou práci při objasňování kauz.