Joch naznačil, že Klaus je ufňukanec a jako Nečasův poradce skončil

Praha - Poradce premiéra Petra Nečase pro oblast lidských práv a zahraniční politiky Roman Joch se kvůli slovům Václava Klause o atentátu do prezidenta opřel na svém blogu. Od textu se slovy o „ufňukanosti“ a „kremlofilní bábě“ se Nečas distancoval a s Jochem ukončil veškeré smluvní vztahy. Pražský arcibiskup Dominik Duka vyjádřil po chrastavském incidentu prezidentu Václavu Klausovi „lidskou i občanskou solidaritu“. Dopis prezidentu republiky zveřejnil na svých stránkách. Chrastavská událost podle katolického primase potvrzuje obavy o osud „skutečné demokracie“ v ČR. Prezidentův tajemník Ladislav Jakl vidí v útoku symboliku zabití.

„Jednoznačně se distancuji od slov Romana Jocha,“ uvedl Nečas v prohlášení pro média. Doplnil, že k dnešnímu dni byly okamžitě ukončeny všechny smluvní vztahy úřadu vlády s Jochem. Samotný Joch nevnímá svůj vyhazov jako něco nespravedlivého. „Neexistuje žádné lidské právo být poradcem premiéra, je to privilegium a velká čest… Když premiér usoudí, že pro jeho práci je lepší, aby nějaký člověk nebyl jeho poradcem, má plné právo, a pokud je o tom přesvědčen, tak dokonce povinnost to udělat,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT.

Nečasův poradce Joch nesnáší na Klausovi ufňukanost

Poradce premiéra Petra Nečase na svém blogu napsal, že akt střelby z kuličkové pistole rozhodně nepovažuje za atentát. „Kdyby byl, dnes máme jednu mrtvolu v chladícím boxu a republika chystá státní pohřeb. Ale atentát to nebyl. Byl to protest, nešťastný, sprostý, hloupý, dementní, odsouzeníhodný, ale pouze protest, nikoli atentát,“ píše Joch.

Roman Joch
Zdroj: ČT24

Joch se přiznává k averzi vůči ufňukanosti a sebestylizace do oběti. „Jest vrcholně nekonzervativní vydávat se za oběť. Přemýšlím, jak by asi reagoval Václav Havel, kdyby se to stalo jemu. Myslím, že by celou věc zlehčoval a bagatelizoval a obrátil ve vtip. Jako konzervativec jsem měl tisíc výhrad vůči Václavu Havlovi, ale taky tisíc důvodů vážit si ho. Nikdy ho nezlomili a nikdy nebyl 'cry-baby'. Alespoň ne na veřejnosti. Jenže on byl muž. Nikoli ufňukaná kremlofilní bába,“ nešetří Klause Joch.

Podle svých slov pro ČT nepsal Joch svůj blog jako útok na prezidenta Klause. „Naopak jsem ho vnímal jako obdiv a obhajobu těch státníků, kteří projevili odvahu pod palbou. Myslím, že my jako občané, bychom měli od demokraticky zvolených státníků…, měli čekat něco jako odvahu pod palbou. Takže jsem spíše oceňoval státníky, kteří se tak projevili,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT. Své sousloví „kremlofilní bába“ prý použil k dokreslení toho, že Václav Havel nikdy nepřistoupil na hru prokremelské StB.

Kardinál Duka vyjádřil Klausovi solidaritu

„Není tomu tak dávno, kdy jsme si připomněli 75. výročí úmrtí prvního prezidenta (Tomáše Garrigua Masaryka) našeho moderního státu, Československé republiky. Připomněli jsme si také jeho výrok: Existence států je podmíněna přítomností idejí, na kterých byly založeny,“ píše v dopise kardinál. Připomněl, že podle Masaryka je demokracie diskuse. „Myslím, že jsme v posledních měsících stále více svědky zásadního odmítání demokracie, jak její podstatu vyjádřil TGM,“ soudí Duka. Diskuse podle něj není možná mezi těmi, kteří se navzájem urážejí, nenávidí a rozpoutávají závist.

Duka současně uvedl, že není stoupencem přímé volby, protože v Česku se uplatňuje princip nepřímé demokracie. „Ale zmíněná událost nám ukazuje, jak v příštích volbách bude nesmírně důležité, aby zvítězila úcta k lidské důstojnosti, k názorům druhého a základní občanské ctnosti,“ podotkl arcibiskup.

Prezidentův poradce vidí v útoku symboliku zabití 

„Je to zatím bezpříkladný, hrubý, osobní, fyzický útok na hlavu státu ve formě výhrůžky, ve formě demonstrace násilí, ve formě symboliky zabití. To je velmi vážný jev, který navíc vzhledem k tomu, že se mu dostalo tolik- ne vždy kritické - publicity, může inspirovat řadu dalších magorů ve společnosti, kterých je vždycky dost…,“ prohlásil v Událostech, komentářích Klausův poradce Ladislav Jakl. Podle něj mohou lidé v médiích vidět, že „ti, kteří by měli údajně pečovat o společenskou a politickou kulturu, jsou sami ti, kdo bez jakýchkoli podkladů, důkazů, argumentů jsou schopni osočit, nadávat, rozeštvávat.“ Odmítl být konkrétní, na přímý dotaz redaktora uvedl, že vinu dává mimo jiné médiím nebo třeba atmosféře vyvolávané některými politiky, jednajícími na objednávku.

Ladislav Jakl
Zdroj: ČT24

Připustil, že Klaus, který zastával v posledních 20 letech významné politické pozice, nese podíl na realitě současnosti, ovšem je podle Jakla mnohem menší na atmosféře a vnímání toho, co se kolem nás děje. „Václav Klaus je nejdéle sloužící politik v této zemi, od převratu vlezl do všech možných funkcí, na jeho místě bych si tedy rozmyslela společnost moc kritizovat. Pak by za to musel nést svoji odpovědnost,“ reagovala socioložka Jiřina Šiklová.