Provozovatel hotelu nezaplatil zaměstnancům a hotel zavřel. Případ řeší inspekce práce i policie

Události: Hoteliér dluží na mzdách i dodavatelům, hotel zavřel (zdroj: ČT24)

Kvůli nesprávnému odměňování zaměstnanců letos inspektoři práce potrestali už přes 500 firem. Za porušení pravidel, která vyplývají ze zákoníku práce, uložili pokuty za víc než 11 milionů korun.

Bez výplaty zůstali například bývalí zaměstnanci hotelu Žákova Hora na Vysočině. Provozovatel Lukáš Makowski hotel zavřel a odešel, nedoplatil přitom personálu mzdu ani majitelce nájem.

„Vždycky se na něco vymluvil. Výmluvy byly na denním pořádku. Nebo řekl, že peníze už poslal, a na účtu nic nebylo,“ vzpomíná bývalý kuchař hotelu Rostislav Černý.

Dodavatelům za potraviny a další věci dluží Makowski podle bývalých zaměstnanců stovky tisíc korun, na výplatách desítky tisíc.

Státní úřad inspekce práce
Zdroj: ČT24

Makowski to ale popírá. „Na hotelu Žákova Hora pracovali do uzavření provozu na konci září pouze dva kmenoví zaměstnanci. Zálohu výplaty oba v září dostali, doplatek a odstupné čeká na vyrovnání závazků ze strany majitele hotelu,“ tvrdí Makowski.

I přesto, že je hotel několik týdnů uzavřený, stále do něj přijíždějí další zákazníci. Například Tomáš Zlatník koupil pobyt v hotelu na slevovém portálu Kouzelný děda, který patří matce Lukáše Makowského. „V tomhle roce už je to podruhé, co nám pobyt zrušili nebo jsem nalítl podvodníkovi,“ tvrdí Zlatník.

Inspekce práce odhalila letos téměř tři tisíce pochybení

Bývalí zaměstnanci hotelu Žákova Hora se obrátili na inspekci práce. Ta teď hrozí až dvoumilionovou pokutou. „Považujeme to za jeden z nejvážnějších správních deliktů v oblasti pracovních vztahů a podmínek,“ říká generální inspektor Rudolf Hahn.

Jen letos Státní úřad inspekce práce zjistil téměř 3000 pochybení a firmám rozdal pokuty za víc než 11 milionů korun. Loni to bylo ještě víc, tehdy inspektoři objevili 3700 nedostatků a udělili pokuty za téměř 17 milionů.

Hoteliér Makowski údajně odjel bez vyrovnání účtů i z hotelu ve Spáleném Poříčí. Kromě inspekce práce už případ vyšetřuje i policie.