Sobotka: Babiš používá svá média, aby vytvářel kauzy. ČSSD musí přijít s atraktivnějším programem

Otázky Václava Moravce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (zdroj: ČT24)

Podle premiéra Bohuslava Sobotky budou příští sněmovní volby hlavně soubojem mezi hnutím ANO a ČSSD. Sociální demokraté podle něj musí přijít s politikou, která je atraktivní pro voliče, a zlepšit komunikaci směrem k veřejnosti. Andrej Babiš totiž podle něj používá doping v podobě vlastnictví médií: „Pohybujeme se v rámci politické soutěže, někdo používá férové metody, někdo používá un-fair metody. A já bych byl rád, aby sociální demokracie v té nabídce zvítězila,“ prohlásil Sobotka v Otázkách Václava Moravce.

Sobotní jednání ústředního výkonného výboru ČSSD sice probíhalo za zavřenými dveřmi, nicméně do médií se některá témata dostala. A hnutí ANO bylo jedním z těch hlavních: „Během soboty nebyl skloňován jen Andrej Babiš, bylo skloňováno hnutí ANO a je to logické, protože je to náš hlavní soupeř ve volbách do Poslanecké sněmovny. Reálný potenciál vyhrát příští volby má jen hnutí ANO nebo sociální demokracie,“ uvedl k tomu premiér Sobotka.

Zároveň se prý musí sociální demokraté vyrovnat s neférovými praktikami za strany Babiše: „Když někdo v politice používá doping vlastních médií a vlastních firem, těžko ho můžeme označit za férového hráče,“ prohlásil Sobotka v Otázkách Václava Moravce.

A kritika na adresu ministra financí dále pokračovala: „Andrej Babiš používá svá média, aby vytvářel politické kauzy, aby vytvářel nátlak na jednotlivé subjekty na politické scéně. Nebudu teď jmenovat konkrétní příklady, ale myslím, že stačí občas zalistovat novinami nebo si poslechnout rádio, které Andrej Babiš vlastní,“ dodal premiér.

Sociální demokraté se s tím ale prý musejí vyrovnat. „Když jsem v sobotu mluvil na ústředním výkonném výboru, mluvil jsem především o tom, jak musíme změnit program sociální demokracie, jak musíme zlepšit komunikaci směrem k veřejnosti.“

Babiše prý kritika ze Sobotkových úst překvapila

Babiš se ale proti podobným útokům ohrazoval už v sobotu v reakci na Sobotkův projev. V neděli v rozhovoru pro ČT uvedl, že ho kritika z úst Bohuslava Sobotky překvapila. Šéfa hnutí ANO mrzí, že soupeření před sněmovními volbami začíná tak brzy, otravuje to podle něj atmosféru ve vládě. „Na jedné straně Sobotka říká, že jeho vláda je úspěšná, na druhé straně říká, že hnutí ANO je to nejhorší, co může být,“ podotkl ministr financí.

Zprávy: Andrej Babiš vidí za kritikou předvolební boj (zdroj: ČT24)

Rétorika předsedy ČSSD se prý změnila po krajských volbách, kde ANO vyhrálo v devíti krajích, zatímco ČSSD ve dvou. „Já jsem se stal jeho největším nepřítelem, neustále na mě útočí,“ dodal. Nefér podle něj je, že se ČSSD spojila s opozicí k prosazení novely o střetu zájmů, která má mimo jiné omezit podnikání členů vlády a výrazně postihne právě Babiše, který vlastní společnost Agrofert a mediální skupinu Mafra.

Prezidentův projev ve sněmovně byl podle Sobotky vůči Babišovi nekritický

Kdo naopak Babiše v minulých dnech chválil, byl prezident Miloš Zeman, když přednášel ve sněmovně projev k rozpočtu. Zeman dokonce žertoval o udělení Nobelovy ceny za ekonomii. Podle šéfa sociálních demokratů byl ale projev vůči Babišovi nekritický.

„Když už mluvíme o nějakých cenách, tak by ji měli dostat ministři a státní úředníci, kteří se zasloužili o to, že jsme loni dočerpali evropské fondy. Protože je to jejich zásluha, že byl letos takový příjem z evropského rozpočtu, že nám pomůže dosáhnout přebytkového rozpočtu,“ uvedl Sobotka s tím, že je navíc rozpočet rozhodnutím celé vlády a v Parlamentu ho prosazuje také vládní většina.

Zároveň ale premiér odmítl, že by musela v příštích sněmovních volbách sociální demokracie bojovat proti tandemu Babiš + Zeman: „Prezident Zeman bude mít své vlastní soupeře, pokud se rozhodne kandidovat v prezidentské volbě, nemyslím si, že Miloš Zeman má ambici plést se do sněmovních voleb.“

Právě o sbližování prezidenta a šéfa hnutí ANO mluvil v reakci na prezidentův projev předseda opoziční ODS Petr Fiala s tím, že to nepokládá za šťastné pro Česko.