Seniorská jízda Prahou: Díky dobrovolníkům i pro méně pohyblivé

Se seniory na adventním výletě (zdroj: ČT24)

Díky organizaci Život 90 a desítkám dobrovolníků si mohli adventní Prahu užít i starší a méně pohybliví lidé. Za těmi nejpopulárnějšími památkami i méně známými stavbami je vozilo 25 plně naložených autobusů. Bezplatná akce je určena zejména osamělým důchodcům.

Letos vyrazilo na vánoční projížďku skoro 600 seniorů, což je vůbec nejvíc za 25 let konání akce. A účastníkům přálo i počasí. „Samozřejmě, že se mi každá taková věc moc líbí, protože sem se člověk nemůže dostat, když je na vozíku,“ pochvaluje si návštěvu památek Helena Vaníčková.

Prohlídky kostelů jsou ale až na druhém místě. Spolek Život 90 chce hlavně před Vánoci pomoct osamělým a zdravotně handicapovaným důchodcům: zabavit je a přivést mezi ostatní. „Často totiž nevědí, co v těch čtyřech stěnách dělat,“ uvedl ředitel Života 90 Jan Lorman a dodává: „Vidíte, že nakonec chodí dvojice spolu a třeba si můžou na Štědrý den zavolat nebo se setkat.“

Pravidelnou účastnicí vánoční projížďky je Miluše Vedralová, a těší se už dlouho dopředu: „Já miluju stavby a kostely.“ A tak má radost ze zastávky u vyšehradského kostela nebo Anežského kláštera.