I ve volebním roce stihnou poslanci cestovat: V plánu mají Thajsko, Indonésii i Mongolsko

Poslanci by mohli v příštím roce vycestovat například do Mongolska, Indonésie nebo do Alžírska. Záměry zahraničních cest už schválil příslušný výbor ve sněmovně, v průběhu příštího roku pak bude ještě schvalovat jednotlivé cesty. Senátoři budou své zahraniční cesty upřesňovat počátkem příštího roku. Prezident Miloš Zeman pak zavítá v dubnu do Bílého domu na pozvání nového amerického prezidenta.

Na veškeré zahraniční cesty má sněmovna v příštím roce stejně jako letos: celkem 29,5 milionu korun. Na cesty výborů je pak určeno 12,5 milionu korun. Vzhledem k tomu, že jsou v říjnu volby, by ale měly zůstat necelé čtyři miliony jako rezerva na případné cesty nových poslanců.

„O každé cestě se tentokrát hlasovalo zvlášť na požadavek poslanců. Ne všechny cesty měly jasnou podporu, ale nakonec prošly všechny záměry,“ uvedl po jednání organizačního výboru sněmovny její místopředseda Vojtěch Filip (KSČM).

Šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) pak plánuje s podnikatelskou delegací navštívit střední Asii: Tádžikistán, Kazachstán a možná také Uzbekistán.

Zatímco bývalá šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS) cesty kritizuje s tím, že nejsou odůvodnitelné zájmy dolní komory, tak současný místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL) cesty hájí: „Je zásadní věc, abychom dokázali komunikovat se zeměmi kolem nás a vyměňovali si zkušenosti.“

Ještě jedna cesta v letošním roce pak čeká na členy petičního výboru a patří zároveň mezi nejvíc diskutované: v pondělí totiž poslanci odletí do Sýrie spolu s humanitární pomocí. A zatímco ODS a lidovci výjezd kritizují s tím, že podle nich oficiální návštěva legitimizuje režim Bašára Asada, tak podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika jde o formu povzbuzení za práci jediné funkční ambasády země EU, která ještě v Sýrii zůstala, a tou je právě české velvyslanectví.

Do Asie zamíří jak šéf Senátu, tak prezident

Senátoři budou své zahraniční cesty teprve schvalovat. V letošním roce procestovali sedm milionů korun. Úspěšné podle nich byly mise v Turecku, Číně nebo v Kanadě. 

To předseda Senátu Milan Štěch už ví, že hned z kraje nového rok zamíří do jihoamerického Chile. „Cesta bude zaměřena na získávání nových kontaktů jak v politické, tak v hospodářské oblasti,“ dodal šéf horní komory. Navštívit by také měl Jižní Koreu. 

Prezident Zeman plánuje velkou cestu do Asie (zdroj: ČT24)

Do Asie by měl v příštím roce zamířit také prezident Miloš Zeman. Na Hradě mluví o velké cestě, během níž by se měla delegace zastavit např. ve Vietnamu. Vrátit se chce Miloš Zeman taky do Číny. 

Zatím není jisté, jestli se znovu podívá do Moskvy, a otevřená zůstává i návštěva Mexika. V dubnu ale Miloš Zeman navštíví na pozvání nového amerického prezidenta Donalda Trumpa Washington.

Vydáno pod