Vojáci dostali medaile za službu v zahraničí. Chválí je ministerstvo i spojenci

Medaili za službu v zahraničí dostalo 146 vojáků (zdroj: ČT24)

Bezmála 150 českých vojáků dostalo medaile za službu v zahraničí. Na Blízkém východě, v Bosně a Hercegovině i na Islandu se zapojili do mezinárodních misí. Jak zdůraznili představitelé armády i ministerstva vnitra, s jejich službou byli navýsost spokojeni i spojenci.

Záslužné kříže udělil ministr obrany 146 vojákům a vojákyním, kteří mají zkušenosti z nejproblematičtějších míst světa. Jsou mezi nimi členové leteckých poradních týmů působících v Iráku a Afghánistánu i členové pozorovatelské mise na Sinajském poloostrově.

„Pozorovali jsme rozmístění a techniku egyptské armády na území Sinaje. Nehodnotil bych situaci na Sinaji jako klidnou, neustále tam dochází k bojůvkám mezi egyptskou armádou a povstalci,“ řekl velitel 6. letecké jednotky na Sinajské poloostrově Miloš Domin.

Další vyznamenaní vojáci mají za sebou službu v Bosně a Hercegovině či na Islandu. Tam třikrát za poslední tři roky zamířili čeští armádní piloti se stíhačkami, aby v rámci dlouhodobé mise NATO střežili jeho vzdušný prostor. Ačkoli se může zdát, že ve srovnání s blízkým východem není Island nijak nebezpečné místo, velitel uskupení Jaroslav Tomaňa zdůraznil, že hlídání jeho vzdušného prostoru bylo velmi náročné. „Byli jsme ve 24hodinové směně. Dva piloti byli připraveni odstartovat během 30 minut. Další dva letouny jsme měli připravené ve tříhodinové pohotovosti,“ přiblížil.

Podle představitelů ministerstva obrany i generálního štábu vojáci na zahraničních misích nejen řádně plnili úkoly, ale také udělali dobrý dojem. „Mise jsou naše skvělá vizitka. Ukazují, že čeští vojáci jsou nadstandardní profesionálové a skvěle umí své řemeslo,“ podotkl náměstek ministra obrany Jakub Landovský. Zástupce náčelníka generálního štábu Petr Mikulenka dodal, že chvála na českou armádu zní především „z úst nejvyšších představitelů našich koaličních partnerů“. 

V současnosti je v zahraničí nasazeno více než 400 českých vojáků. Nejnovější mise začala v průběhu týdne, kdy do Iráku odletěl polní chirurgický tým. Působí jen několik desítek kilometrů od Mosulu.