Senioři mají mít při šetření trestných činů stejnou ochranu jako děti

Senioři zřejmě získají větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu. Podle vládní novely zákona, kterou schválila sněmovna, budou mít právo na ochranu podobně jako děti. Předloha, jež míří k posouzení do Senátu, zařadí seniory mezi zvlášť zranitelné oběti.

Senioři budou mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moct taky vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

O tom, kdo bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou trestní orgány. Rozhodující by neměla být věková hranice, ale celkový psychický a zdravotní stav daného člověka.

Mezi zvlášť zranitelné budou podle novely patřit i oběti trestného činu teroristického útoku, činů spáchaných pro příslušnost k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství a činu spáchaného ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

Předloha také upravuje vedení registru poskytovatelů pomoci obětem tak, aby tito lidé byli sami schopni si rychle vyhledat jednotlivé nabízené služby odborné pomoci. Částečně se rozšíří oprávnění obětí, které nehovoří česky, na překlad vybraných písemností.