V Česku chybí endokrinologové. Pacienti na vyšetření čekají měsíce

Endokrinologické ambulance jsou přeplněné v celé zemi (zdroj: ČT24)

Příliš mnoho anebo naopak příliš málo hormonů, nádory a záněty štítné žlázy. Nejen tato onemocnění léčí endokrinologové. Přestože pacientů s takovými nemocemi přibývá, odborníků, kteří by je mohli léčit, je málo. Zájemci o vyšetření tak často čekají i několik měsíců, než se na kontrolu dostanou. Podle předsedy České endokrinologické společnosti by mělo být endokrinologů nejméně dvojnásob.

O tom, že není jednoduché se dostat na vyšetření k endokrinologovi, se nedávno přesvědčil i Jakub Štetina. „Doktorka mě poslala na endokrinologii. Dala mi tip na dva anebo tři lékaře, které jsem obvolal, a řekli, že mají plné stavy. Dostal jsem se až na pátý pokus a po přesvědčování,“ popsal situaci Štetina.

Obvolávání ordinací mu zabralo týden. Na vyšetření ale čekal celé léto. „Objednal jsem se v květnu a vzali mě až v srpnu,“ potvrdil. Čekárny před ordinacemi endokrinologů se totiž stále více plní.

Například na endokrinologické oddělení ve Fakultní nemocnici Brno denně dorazí okolo sedmdesáti pacientů. Před deseti lety jich bylo o třetinu méně. „Je to opravdu hodně. Obecně jsou endokrinologické ambulance přetížené v celé České republice. Není výjimečné, že se na endokrinologa čeká i více než tři měsíce,“ uvedl vedoucí lékař oddělení endokrinologie ve Fakultní nemocnici Brno Karel Starý.

Pracoviště endokrinologie – počet lékařů a jejich průměrný věk (2013–2015)
Zdroj: VZP

Nejméně endokrinologů je na Karlovarsku

Důvodem je především nedostatek odborníků zabývající se touto problematikou. Například v Jihomoravském kraji se jejich počet za poslední tři roky příliš nezměnil. V roce 2013 i 2015 jich bylo 28. V sousedním Zlínském jich pak před rokem bylo jen 17.

Nejméně endokrinologů je ale v Karlovarském kraji, kde v roce 2015 pracovalo v tomto oboru jen pět lidí, jen o čtyři doktory více měli v Pardubickém kraji. Nejvíce endokrinologů je v hlavním městě. Zatímco v ostatních částech republiky se jejich počet na jeden kraj pochybuje od zmíněných 5 do maximálně 28, v Praze jich pracuje 152.

O nedostatku lékařů hovoří předseda České endokrinologické společnosti (zdroj: ČT24)

Podle předsedy České endokrinologické společnosti se problém s nedostatkem odborníků řeší od 90. let. „Endokrinologů by mělo být nejméně dvojnásob. Pacientů stále mírně přibývá a zlepšuje se diagnostika a je jich tedy zachyceno více,“ uvedl předseda Michal Kršek.

Onemocněními trpí 6 až 10 procent Čechů

Podle vedoucího lékaře oddělení endokrinologie Karla Starého onemocněním štítné žlázy trpí v České republice 6 až 10 procent lidí. Častěji jsou postiženy ženy. „U třiceti procent žen nad 50 let bychom našli něco na štítné žláze. Otázkou je, jestli všichni mají být v péči endokrinologa,“ reagoval na to Kršek.

V první fázi rozpoznávání nemoci hraje důležitou roli praktický lékař. Prevencí proti endokrinním nemocem je například strava bohatá na jód, mořské produkty. „I myslet na to, že můžete mít nemocnou štítnou žlázu a preventivní prohlídky,“ dodal.

Právě včasná návštěva lékaře může být v průběhu léčby rozhodující. „Pokud budete mít funkční poruchu štítné žlázy, může se stát, že se vám štítná žláza zvětší dříve, než zahájíte léčbu. Stejně tak pokud máte třeba uzel ve štítné žláze - nádorový, tak můžete přijít v době, kdy budete mít založené metastázy,“ doplnil Starý.