Detektivové prověřují dotace Autoklubu. Za rok mu ubyly desetitisíce členů

Události: Autoklub přišel za rok o většinu členů (zdroj: ČT24)

Národní centrála proti organizovanému zločinu prověřuje dotace Autoklubu ČR. Podezřelý je fakt, že spolek vykazoval během dvou let výrazně odlišné počty členů. Právě toto kritérium je přitom pro získání peněz rozhodující. Detektivové se zajímají také o ministerstvo školství, které příspěvky schvalovalo. Na případ v říjnu loňského roku upozornili Reportéři ČT.

Autoklub dostává nejvyšší státní dotace v motoristickém sportu. V posledních patnácti letech získal více než miliardu korun. Zatímco v roce 2014 uváděl Autoklub asi devadesát tisíc členů, o rok později pouze devět tisíc. Právě tento údaj je pro výši dotace zásadní.

Počet členů Autoklubu ČR
Zdroj: ČT24

„Touto věcí se zabýváme,“ potvrdil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. „Abychom neohrozili trestní řízení, nebudeme poskytovat žádné informace,“ dodal.

Podle protokolů z vyšetřování se šetření týká i ministerstva školství. Detektivové chtějí po úřadu informace o dotacích za posledních 10 let. Chtějí vědět, jaký byl právní důvod a účel dotací, seznam pracovníků resortu, kteří se na jejich administraci podíleli a jména lidí, kteří za Autoklub o peníze žádali.

Ministerstvo na základě žádosti policie kontinuálně doplňuje požadované informace.
Antonín Zelenka
mluvčí ministerstva školství

Nový šéf se minulostí nechce zabývat

Autoklub rozdíly v počtu členů vysvětloval odstraněním nesrovnalostí při digitalizaci. Tehdejší prezident Autoklubu osobní vyjádření odmítal. „Já vám na to vůbec nebudu odpovídat,“ sdělil Reportérům ČT bývalý šéf Autoklubu Roman Ječmínek.

Ječmínka v čele spolku nahradil advokát Jan Štovíček. „My chceme, aby se v Autoklubu hodně věcí změnilo,“ avizoval. „Autoklub doposud žije z velké míry na státních dotacích. Myslím, že to není dobře. Měli bychom sehnat soukromé sponzory,“ plánuje současný ředitel.

Podle Štovíčka je v současnosti počet členů v pořádku. „Přesně víme, jaké členy máme. Já se přiznám, že se k minulosti nehodlám vracet,“ okomentoval nesrovnalosti s počty členů.

Změnit způsob financování chce i ministryně školství. „Dojde k přepočítání, které bude spravedlivé,“ slíbila Kateřina Valachová (ČSSD). Změny se nemají týkat jen Autoklubu. Nejedná se totiž o jedinou sportovní organizaci, která měla problémy s členskou základnou. Nesrovnalosti by měla odstranit nedávno schválená novela, která zavádí registr sportovců.

Vydáno pod