Corbyn pro ČT: Levice musí spojovat lidi a přerozdělovat bohatství

Zásadní problém současnosti je hospodářská nerovnost, ale řešením není populismus, nýbrž levicová politika, která spojí lidi dohromady a změní ekonomickou agendu. Tak zní hlavní teze, kterou šéf britských labouristů Jeremy Corbyn přivezl na sobotní pražský kongres evropských socialistů. Své myšlenky rozvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Světová nestabilita a nárůst extremismu podle Corbyna souvisí s hněvem mnoha lidí, kteří se cítí odstrčeni na okraj společnosti. „Máme tu komunity, které cítí, že se na ně zapomnělo, že jistoty minulosti mizí. Musíme jim umět nabídnout opravdové sociální jistoty, což je hlavně ochrana před chudobou. Čtvrtina lidí v Evropě žije na hranici chudoby, spousta lidí na okraji žije v chudobě, máme tu nárůst bezdomovectví,“ upozorňuje šéf britských labouristů, který byl hostem Interview ČT24.

Opozice proti populismu

Odpovědí na problém nerovnosti však nemůže být nenávist nebo odpor vůči menšinám či migrantům. „Žádné řešení, které bude vinit z naší situace lidi, kteří už jsou chudí, nebo menšiny, není správné. To není řešení. Musíme mít jasnou opozici proti populismu. Populární hnutí, které bude dávat lidi dohromady, je mnohem silnější než populistické hnutí, které viní menšiny za problémy, kterým čelí úplně všichni,“ zdůrazňuje Corbyn.

Jeremy Corbyn v Interview ČT24: Levice musí spojovat lidi (zdroj: ČT24)

Politici jako zvolený americký prezident Donald Trump nebo šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová podle Corbyna sice dokážou identifikovat společenské problémy a zacílit na ně pozornost voličů, jenže nenabízejí žádné reálné řešení.

Podle šéfa britských labouristů je třeba řešení hledat v nové hospodářské a sociální politice. „Levice musí změnit ekonomickou agendu. Od doby Margaret Thatcherové a Ronalda Reagana roste nerovnost po celé Evropě i ve Spojených státech amerických. Pokud se tím nebudeme zabývat, lidé nebudou ekonomickým ani politickým strukturám věřit,“ podotkl.

Investovat do lidí

Řešením pro Evropu je ekonomický směr, který se zabývá přerozdělováním bohatství a politické moci, tvrdí Corbyn. „Socialisté a levice jako celek musejí navrhovat taková řešení, která nabídnou lidem jistoty a budou do lidí investovat. Budou investovat do jejich budoucnosti, budou investovat do sociálního systému, zdravotnictví, školství a tak dále.“

„Chceme, aby naše děti vyrůstaly s nadějí, že budou dobře bydlet, budou mít práci, že na konci životů budou mít penzi, která bude něco znamenat. A to je jednoznačně socialistický model, který jsme nabízeli v minulosti. Bohužel jsme připustili, že redukujeme roli práce a nenabízíme dobré služby. Musíme přemýšlet nad chybami, které jsme udělali,“ uvažuje Corbyn. Před současnou generací totiž podle něj stojí složité výzvy: kromě nerovnosti také klimatické změny, lidská práva a světový mír.

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn v sobotu promluvil na pražském sjezdu Strany evropských socialistů (PES), která sdružuje socialistické či sociálnědemokratické strany. Její rada se schází každoročně, účastní se jí přes 500 delegátů, podporovatelů a dalších hostů. Třídenní pražské jednání uzavřela společná deklarace Zachraňme Evropu.