NKÚ prověřuje ministerstvo zdravotnictví i tři podřízené nemocnice

Reportáž: NKÚ si vzal lupu na české zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Nejvyšší kontrolní úřad začal prověřovat ministerstvo zdravotnictví a tři jemu podřízené nemocnice. Inspekce probíhá v době, kdy se úřadu ujímá nový ministr, ředitel Motola Miloslav Ludvík (ČSSD), a i ten hospodaření špitálů označuje za jednu ze svých priorit ve funkci.

Ředitel Fakultní nemocnice Motol a šéf pražské sociální demokracie Miloslav Ludvík se funkce ministra zdravotnictví ujal s 1. prosincem a za jednu ze svých priorit označil výstavbu „velké čínské zdi“ mezi zájmy oborových lobbistů a těmi, kdo rozhodují o konkrétních podobách financování zdravotnické péče. Na státní nemocnice chce dohlížet kvůli předraženým nákupům přístrojů a nevýhodným externím službám.

„Budu se ptát, proč mají některé nemocnice takové výsledky, jaké mají,“ prohlásil politik, který řídí největší nemocnici v zemi. „Postupovat budeme podobně, jako když banky ohodnocují společnosti, a budeme se dívat na finanční zdraví (jednotlivých zařízení).“

Ludvíkův záměr přichází v době, kdy na jeho ministerstvu zahajuje kontrolu Nejvyšší kontrolní úřad a zaměřuje se i na tři podřízené nemocnice: fakultní nemocnice v Plzni a v Ostravě a pražskou Nemocnici Na Homolce. „Kontroly se věnují tomu, jak nemocnice nakupují léky a zdravotnické prostředky,“ přiblížil mluvčí úřadu Jaroslav Broža.

Zaostřeno na Homolku

Na hospodaření posledního zmiňovaného ústavu upozorňovali kontrolory přímo poslanci, kterým vadila zejména existence dceřiných firem. Ty zažívaly rozmach především za bývalého ředitele Vladimíra Dbalého, který je v současnosti obžalovaný z údajně pochybných zakázek, a podle ministerského auditu přes ně mělo z nemocnice odtéct třicet milionů korun.

Zákonodárcům vadilo, že slíbená likvidace dceřiných firem nabírá zpoždění. První ze dvou dceřiných firem poslala nemocnice do likvidace letos v červenci a další je na řadě příští rok. „Probíhá postupný převod do nemocnice a počítáme s tím, že vstoupí do likvidace k 1. lednu 2017,“ informoval ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva.

Podle lidoveckého poslance a člena sněmovního zdravotnického výboru Ludvíka Hovorky je ale za trváním likvidace může stát i jiná motivace. „Jeví se mi to tak, že je tady snaha celý proces zastavit, počkat až na příští volební období a možná v systému pokračovat dál,“ prohlásil.