Dlouhodobě nemocní dostanou víc peněz. Ve hře jsou tři varianty

Nemocní, kteří zůstávají dlouho doma, zřejmě od státu dostanou víc peněz. O kolik přesně, dojednávají politici. Jasno zatím nemají ani v tom, odkdy by změna měla platit. Ministryně práce chce dávky zvýšit už příští rok, resort financí ale až v roce 2018.

Lidí, kteří stonají déle než dva měsíce, je v Česku kolem dvou set šedesáti tisíc. První tři dny nemoci nedostávají nic. Pak jim deset dnů platí zaměstnavatel a od patnáctého dne už mají nárok jen na 60 procent takzvaného redukovaného denního vyměřovacího základu.

Vláda i tripartita se shodují, že je situaci dlouhodobě nemocných potřeba zlepšit. „Jedná se o lidi, kteří si celý život platí nemocenské pojištění,“ dodává ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Nemocenská by se proto podle návrhů jejího resortu měla zvedat buď nadvakrát, nebo až po dvou měsících v neschopnosti. Vlastní variantu přidá k materiálu i ministerstvo financí. „Dopady na rozpočet za poslední léta jsou velké, takže to musíme na ministerstvu spočítat, ale určitě se to netýká příštího roku,“ řekl ČT ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Dlouhodobě nemocní dostanou víc peněz. Nebude to ale hned (zdroj: ČT24)

Po projednání v koalici by se pak měl vybraný návrh do února dostat do legislativního procesu. Komunisté zvýšení nemocenské podporují.

Pro TOP 09 je zásadní, aby se nerušily první tři neplacené dny. „Pokud to bude zachováno, tak bychom byli rádi, kdyby byla zvýšena dlouhodobá nemocenská,“ uvedla členka sněmovního výboru pro sociální politiku Markéta Adamová (TOP 09).