Bílá peřina v Krkonoších straší lavinou

V Krkonoších platí nejnižší stupeň lavinového nebezpečí, vyhlásila jej tam místní horská služba po sněžení v minulých dnech. Hřebeny Krkonoš pokrývá podle lavinového specialisty Pavla Cingra kolem 30 centimetrů nového sněhu. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle.

Sníh padal za působení silného severozápadního větru, který dosahoval v nárazech rychlostí okolo 110 kilometrů v hodině. „Sníh je uložen na závětrných svazích a ve žlabech, kde ho na některých místech může být větší množství. Sněhové profily zde vykazují malou stabilitu,“ uvedl Cingr.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.