Silničáři varují před větrem a sněžením, cesty jsou sjízdné. Večer přijde náledí

Dopravu v pátek komplikuje vítr a sněžení. Silnice jsou ale sjízdné s opatrností i pro kamiony.  Odpoledne a k večeru cesty v Česku namrznou, varuje Český hydrometeorologický ústav.

V Česku stále platí výstraha ČHMÚ, která varuje před sněhem, silným větrem a možnou tvorbou závějí a sněhových jazyků. Na horách by proto měli řidiči použít sněhové řetězy, doporučují silničáři.

Silný vítr, který v pátek dosáhne v nárazech až na 75 kilometrů v hodině a na horách ještě o 30 kilometrů v hodině více, se v Česku udrží až do večera. Od odpoledne bude sice ustávat, vystřídá ho ale náledí.

Pozor by si měli dát lidé zejména v místech, kde se drží sníh. Do Česka proudí studený vzduch od severu a venkovní teplota začne v pátek v pozdních odpoledních hodinách klesat pod bod mrazu, vyplývá z výstrahy vydané v pátek.

Řidiči a chodci mají být obezřetní zejména v krajích Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Vysočina, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském.

Teploty se pod bodem mrazu udrží až do poloviny příštího týdne. Mrznout bude i v nížinách, na horách může teplota v příštích dnech klesnout až k minus 14 stupňům.

Kvůli větru vypadl na Trutnovsku proud, v České Lípě spadl vánoční strom

Hasiči v noci na pátek zasahovali převážně u popadaných stromů, v každém kraji vyjížděli v desítkách případů. Kvůli silnému větru došlo také k poruchám na vedení vysokého napětí, nejvíce zasaženo bylo Trutnovsko.  

„Předpokládáme, že po poledni, kdy se má podle meteorologů vítr utišit, už poruchy přibývat nebudou. Dodávky bychom rádi obnovili ještě během pátku. Záleží na počasí,“ řekla mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová.

Dopravu komplikuje silný vítr i sníh (zdroj: ČT24)

V České Lípě vítr porazil vánoční strom, pád ale nikoho nezranil. Dvacetimetrový smrk město nechalo zkrátit a strom se vrátil zpět na náměstí.

Dopravu na některých místech komplikuje i sníh. V nejvyšších polohách Jizerských hor a v západní části Krkonoš může v pátek podle předpovědi připadnout ještě dalších 10 centimetrů nového sněhu. Ve čtvrtek místy nasněžilo přes 20 centimetrů.

Silničáři proto nadále doporučují motoristům jezdit se zvýšenou opatrností. Na vozovkách nižších tříd v horských oblastech je rozbředlá nebo zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov se po 14. hodině otevřela i pro kamiony a těžká nákladní auta. Cesta byla pro ně neprůjezdná od středy, v noci na pátek do uzavřeného úseku vjel kamion, uvízl a zdržel tím otevření silnice. 

Začíná lyžování

O víkendu zahájí provoz téměř všechna lyžařská střediska, která tak využijí čtvrtečního sněžení a použijí i technický sníh. Nejvíce přírodního sněhu je v Beskydech, na Lysé hoře leží až 35 centimetrů sněhu. Ve střediscích na lyžaře čeká až půl metru převážně technického sněhu.