První porcelánka v Česku začala dělat barevné potisky bez těžkých kovů

Potisky bez těžkých kovů vyrábí v Česku jen jedna porcelánka (zdroj: ČT24)

Do barevných potisků na porcelánu se i v současnosti přidávají těžké kovy. Není to sice zdraví nebezpečné množství, i tak se ale první výrobna v Česku teď rozhodla bez olova a kadmia úplně obejít. Zatím v tuzemsku zůstává jediná.

Olovo je neurotoxický kov a může tak způsobovat poruchy pozornosti. Kadmium je rakovinotvorná látka. Minimální množství obou těžkých kovů v běžně používaných barvách na porcelán ale lidské zdraví neohrožuje.

Porcelánka v Nové Roli se přesto s ekologickým hnutím Arnika dohodla na dalším snižování obsahu těchto kovů. A  to i přesto, že rozdíl mezi barvami s olovem a bez něj je znatelný na první pohled. Potisky bez kovů  jsou barevně méně výrazné. „Když je ale šance mít tam nulu, tak se o to budeme snažit,“ řekl generální ředitel Thun 1794 Vlastimil Argman. 

Vlevo barva s olovem, vpravo bez těžkých kovů
Zdroj: ČT24

Sypké barvy bez těžkých kovů kupuje porcelánka v zahraničí, upravila kvůli tomu i výrobu. Různé odstíny si pak vyrábí sama smícháním barevného prášku s olejem. Vše završí sítotiskové stroje, které vytisknou finální vzory na talíře a hrnky. 

Barvy bez těžkých kovů používají v Nové Roli zatím jen u dětských motivů, ostatní přijdou na řadu později.