Policisté rozbili mezinárodní gang pašeráků a lupičů

Při společné mezinárodní akci zadrželi policisté a celníci z Česka a Německa patnáctičlenný gang. Většina jeho členů byla v Česku, pouze tři dopadli policisté v Německu. Právě německá policie ale gang sledovala a dala ke společné akci podnět.

Členové skupiny, které dopadli policisté ve dvou středoevropských zemích, měla za sebou násilná přepadení i krádeže a také pašovala nekolkované běloruské cigarety do Česka. Při pěti domovních prohlídkách zajistili celníci přes tunu tabáku. Podle policisty, který se podílel na pátrání, představovalo jen zboží, které se policii podařilo při zátahu nalézt, dvanáctimilionový daňový únik.

„Při domovních prohlídkách se našel nejenom nezdaněný tabák a cigarety. Byly tam i nelegálně držené zbraně, přípravky k výrobě léků a steroidů, bylo tam asi 300 gramů metamfetaminu, dále potom rozřezané Porsche, šperky a hotovost ve výši dvou milionů korun,“ dodala mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Peníze, které naloupili a nakradli, využíval gang podle kriminalisty, který se na akci podílel, z menší části k další trestné činnosti. „Ale převážnou většinu utráceli za luxusní život,“ poznamenal.

Mezi zadrženými převažují Němci, se kterými spolupracoval jeden Čech a jeden Ukrajinec. „Jednalo se o mezinárodně hledaného uprchlého vězně, který v roce 2013 utekl z vězení na Ukrajině, kde byl stíhán pro loupežné přepadení,“ přiblížil kriminalista. Dodal, že část zadržených vydala policie do Německa či Rakouska, uprchlého ukrajinského vězeně potom na Ukrajinu.