Policie na hranicích s Německem cvičně zavedla kontroly

Události: Dvoudenní cvičení na česko-německé hranici (zdroj: ČT24)

Česká policie zahájila na hranicích s Německem další cvičení zaměřené na migraci. Přes 300 policistů na hraničních přechodech zavedlo namátkové kontroly, zřízeno bylo také registrační místo pro uprchlíky. Cvičení pokračuje přes noc i zítra. Další pak bude následovat po novém roce, tentokrát na česko-polské hranici.

Cvičení začalo na základě fiktivního rozhodnutí ministra vnitra. Týká se 16 hraničních přechodů a 808 kilometrů česko-německé hranice. „Cílem cvičení je ověřit připravenost policie na rozhodnutí ministra vnitra o znovuzavedení kontrol na státních hranicích,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. 

Ministr vnitra ale může nařídit i ostrou akci. „Ministr vnitra může akci nařídit sám v případě mimořádné události, jako je třeba teroristický čin nebo živelní pohroma,“ dodává Milan Chovanec (ČSSD).

Například v Plzeňském kraji jsou kontroly na šesti bývalých hraničních přechodech. „Na stanovištích probíhají kontroly vytipovaných osob a vozidel s tím, že kolegové zjišťují, zda osoby splňují podmínky pobytu na území České republiky,“ vysvětluje policejní mluvčí Martina Korandová. Do té doby zkontrolovaná auta i cestující měli doklady v pořádku, policisté nezaznamenali ani žádné negativní reakce.

Na bývalém dálničním přechodu v Rozvadově je zhruba 20 policistů, kteří vybraná vozidla svádějí z dálnice na odpočívadlo. Spolupracují přitom i s německými policisty.

Policisté využívají také speciální vozidlo „schengenbus“. „Což je vozidlo vybavené speciálními přístroji, díky kterým mohou kolegové rozpoznat, zda jsou doklady padělané, či nikoliv,“ dodala Korandová.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Aši policisté uzavřeli po 15:00 silnice ve směru z Německa a kontrolují doklady všech pasažérů v autech. Na hranici, jinak volně průjezdné, to vytváří několikasetmetrové fronty. Na hranici auta kontroluje asi desítka policistů včetně těžkooděnců. Mají k dispozici i mobilní buňku, kde mohou ověřovat doklady.

V Petrovicích v Ústeckém kraji zase odpoledne vzniklo stanové městečko, které má simulovat registrační místo pro uprchlíky. „Pakliže cizinec bude žádat o azyl v ČR, tak pojede do azylového zařízení v blízkosti. V případě, že nebude žádat o azyl, tak mu bude odepřen vstup,“ dodává ředitel cizinecké policie Milan Majer.

Už loni proběhly kontroly na hranicích s Rakouskem

České ozbrojené složky v loňském a letošním roce nacvičovaly ochranu hranic několikrát. První akce se konala na konci loňského září, kdy společně 800 vojáků a policistů kontrolovalo hranici s Rakouskem. Letos v březnu pak policisté opět na hranici s Rakouskem simulovali příchod většího množství uprchlíků. Zaměřili se na kontroly běženců a fungování registračních míst.

V dubnu asi 150 vojáků v Jihomoravském, Zlínském a Moravskoslezském kraji prověřilo dojezdové časy k hranicím pro případ nenadálé krize. Zatím poslední cvičení bylo v září, kdy policisté zavedli namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem, Německem a Rakouskem.

Vydáno pod