Brněnská ČSSD schválila Tejcovu kandidaturu na prvního místopředsedu

Poslanec Jeroným Tejc bude příští rok kandidovat na prvního místopředsedu sociální demokracie. Konference delegátů ČSSD Brno-město podpořila týden starou nominaci Městského výkonného výboru v Brně. Pro Tejce bylo 142 ze 146 hlasujících. Funkci předsedy strany by měl podle výboru obhajovat Bohuslav Sobotka. Sjezd sociální demokracie proběhne v březnu.

Podle Tejce je ČSSD v krizi a potřebuje změnu. „Měli bychom upustit od témat, která jsou možná pro někoho podstatná, ale netrápí většinu lidí,“ řekl už dříve. Chce například výrazně podpořit lidi, kteří se o sebe ze zdravotních nebo jiných důvodů nemohou starat. „Pomoc si zaslouží pracující za nízké mzdy a přísnější bychom měli být na ty, kteří chtějí od společnosti jen brát,“ zdůraznil.

Premiér už ale dříve prohlásil, že ve funkci prvního místopředsedy podpoří Milana Chovance a že v Tejce nemá důvěru. Veřejným vystupováním v posledních týdnech podle něj stranu poškodil. Právě s Chovancem Tejc soupeřil už loni a prohrál.

Lidem, kteří věnovali poslední týdny kritice předsedy ČSSD, pak Sobotka vzkázal, že mají možnost jít s kůží na trh a na předsedu strany kandidovat také. Tejc v reakci uvedl, že na předsedu kandidovat nechce, protože by jeho případný úspěch uvrhl nejsilnější vládní stranu do krize, z níž by se před volbami nemusela vymanit.

Sobotkovu podporu Chovance ale Tejc podle svých slov respektuje. „Když se mi nepovedlo přesvědčit předsedu, budu se snažit přesvědčit delegáty na sjezdu, kteří budou mít rozhodnutí v rukou,“ uvedl s tím, že by se Sobotkou neměl problém spolupracovat.

„Politiku jsem nikdy nebral osobně a neútočil jsem na žádného z kolegů. Myslím, že jsme schopní se domluvit na prioritách ČSSD. Koneckonců premiér Sobotka se za poslední týden přiklonil k řadě názorů, které jsem prezentoval, takže věřím, že jsme schopní najít společnou řeč,“ dodal.

Lánská schůzka stála Tejce post šéfa poslanců

Bývalý předseda brněnské ČSSD a bývalý předseda poslaneckého klubu strany je ve sněmovně přes deset let. Po říjnových volbách v roce 2013 se tajně sešel spolu se stranickými kolegy Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jiřím Zimolou a Milanem Chovancem s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Část vedení ČSSD se tehdy pokusila odstavit Sobotku od vyjednávání o vládě. Předsednictvo k tomu přijalo usnesení, Sobotku pak ale podpořily krajské organizace a ústřední výkonný výbor strany usnesení předsednictva zrušil. Hašek se Škromachem se pak vzdali funkcí místopředsedů strany, Tejc opustil post předsedy poslaneckého klubu.