Němečkovo loučení: Vláda schválila vizi elektronického zdravotnictví do roku 2020

Ministr Němeček: Vláda materiál podpořila jednoznačně (zdroj: ČT24)

Končící ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) prosadil na vládě svůj poslední materiál. Kabinet kývl na koncepci elektronického zdravotnictví do roku 2020. Ta počítá například s tím, že se lidé budou moci objednávat k lékaři přes internet. Na webu by měly být dostupné také výsledky lékařských vyšetření nebo kompletní zdravotní záznamy. Podle Němečka si strategie nevyžádá žádné speciální náklady.

Předkládací zpráva upozorňuje, že už teď jsou sice zdravotnická zařízení vybavena informačními i komunikačními technologiemi, ale informace o zdravotním stavu pacienta a jeho léčbě si mezi sebou sdílejí nedostatečně nebo vůbec. Ještě horší je pak zřejmě situace v následné zdravotní a sociální péči.

V Česku také podle strategie chybí systém, který by podporoval aktivní zapojení lidí do péče o vlastní zdraví a prevence. Takový systém by měl v sobě vestavěnou také nabídku existujících služeb.

Proto by měl vzniknout Národní zdravotnický informační portál, který umožní lidem například konzultaci s lékařem na dálku či elektronické objednání zdravotní služby a následné vyzvednutí léků na elektronický recept. Lékárna by si navíc elektronicky ověřila, zda pacienti neužívají více léků se stejnou účinnou látkou. 

Vláda naposledy jednala v současném složení (zdroj: ČT24)

„Pacient se z domova nebo kavárny objedná na vyšetření, ať je to k praktickému lékaři, nebo do jiného zařízení. A elektronicky pak dostane také výsledek – vše samozřejmě musí být řádně zabezpečené,“ vysvětloval plány ministr zdravotnictví. 

Pokud se toto podaří naplnit během následujících pěti let, bude to obrovský pokrok pro zdravotnictví, protože v tomto česká medicína zaostává.
Svatopluk Němeček
ministr zdravotnictví

Materiál už dříve kritizovala Koalice soukromých lékařů, podle níž je strategie „nebezpečná pro lékaře i pacienty“, nic neuspoří, a naopak přesměruje velké částky od péče o nemocné do IT technologií.

Ministerský návrh naopak podpořily Purkyňova lékařská společnost i Česká lékařská komora, vidí v něm dobrý základ pro strategii elektronizace zdravotnictví.

Řada lékařů pak odmítá povinné zapojování do elektronické komunikace, nechtějí zpřístupňovat své léčebné know-how. Podle návrhu však bude zapojení pacientů i lékařů do systému dobrovolné, dál mohou zůstat u papírové dokumentace a vždy budou mít možnost použití papírových receptů.

Dienstbier se loučil strategií proti sociálnímu vyloučení

Úspěšný byl v pondělí ve vládě i ministr Jiří Dienstbier (ČSSD). Ve strategii boje proti sociálnímu vyloučení například navrhuje, aby stát sociálně slabým poskytoval dávky na zaplacení kauce při pronajímání bytu nebo aby zajistil ve školce sociálně slabým dětem obědy zdarma a lidem v tísni nabídl i bezplatnou právní pomoc.

Jak s Dienstbierem, tak i s Němečkem se na závěr jednání vlády rozloučil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Znovu vysvětlil, proč je nechal odvolat: „Chceme, aby zastoupení sociální demokracie ve zbytku volebního období působilo kompaktně, aby mělo vyšší dynamiku.“