Led a sníh ovládly horské silnice, nejvíce nehod je na východě Moravy

Množství dopravních nehod se již brzy ráno stalo na severovýchodě a východě Česka v pásu od Frýdecko-Místecka po Uherskohradišťsko. Na mnoha silnicích varovali silničáři před náledím, vytvářelo se i na dálnici D48. Na horách na Moravě a ve Slezsku v noci sněžilo a během dne bude sněžit nadále.

Náledí se může objevit na dálnici D48 východně od Frýdku-Místku mezi 56. a 59. kilometrem. Poblíž se ráno stala také jedna nehoda, na Frýdecko-Místecku se ale stala dopravních nehod celá řada. Před náledím varují silničáři i na některých dalších silnicích v regionu, zejména na horských tazích I/11 a I/35 u hranic se Slovenskem.

Silnici I/56 mezi Bílou a Ostravicí v Beskydech, která spojuje Ostravsko se slovenskými hranicemi, silničáři uzavřeli pro nákladní auta nad 3,5 tuny.

Nyní na horské komunikaci leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, což těžkým autům působí problémy, a sjízdná je jen pro osobní automobily, a to navíc se zvýšenou opatrností. „Pro kamiony je uzavřena. Termín otevření není jasný, bude záležet na vývoji počasí. Podle předpovědi má ale celý týden sněžit,“ řekla mluvčí moravskoslezských silničářů Šárka Vlčková.

Komplikace na Slovácku

Lepší situace nebyla přes den ani jižněji. Mnoho dopravních nehod se stalo i na Zlínsku a Uherskohradišťsku a kvůli náledí byla špatně sjízdná silnice I/50 před Starým Hrozenkovem. Podle informací ŘSD uvázlo v kopcích několik kamionů. „Kolem Zlína stále máme problémy. Všechna technika je v terénu, ale stojí se v kolonách a je to pomalé,“ řekl ráno výrobní náměstek Správy a údržby silnic Zlínska David Polášek.

Led a sníh není výsadou severovýchodu republiky, v jiných regionech ale je jak náledí, tak sněhu méně. Ve vyšších polohách v Pardubickém kraji se sice také vyskytly sněhové přeháňky, sníh však zůstal ležet jen na několika silnicích třetí třídy v okolí Moravské Třebové. Vydatně naopak sněžilo v Jeseníkách, kde je uježděný sníh i na některých silnicích první třídy. Problémy se sjízdností ani závažnější nehody však v regionu nejsou.

Na severovýchodě republiky očekávají meteorologové, že budou místy sněhové přeháňky, v Jeseníkách a Beskydech budou i četnější. Současně bude na horách foukat, řidiči se tak mohou setkat se sněhovými jazyky.