Sobotka útočí na Babiše: Má peníze, Agrofert a média. Chce absolutní moc, ale není superman

Předseda sociální demokracie a premiér Bohuslav Sobotka na konferenci krajské ČSSD v Královéhradeckém kraji označil Andreje Babiše a jeho hnutí ANO za hlavního soupeře sociálních demokratů v celostátních volbách v roce 2017. Uvedl, že předseda ANO není superman, dá se porazit a sociální demokraté se ho nesmějí bát. „Využívá své peníze, Agrofert, média, aby získal absolutní moc v České republice,“ řekl Sobotka na adresu Babiše, jehož hnutí ANO momentálně podle většiny volebních průzkumů před ČSSD výrazně vede.

Sociální demokraté o víkendu zahajují sérii nominačních krajských konferencí, které před březnovým sjezdem ukážou, jakou podporu má Sobotka ve straně. Po neúspěchu v říjnových krajských a senátních volbách Sobotka čelil kritice, žádný vyzyvatel se ale do volby nového předsedy zatím nepřihlásil a konference Královehradeckého kraje Sobotkovu kandidaturu na předsedu strany jednoznačně podpořila.

Jsme pro Babiše poslední překážka, prohlásil Sobotka

Předsedu ANO a ministra financí Babiše kritizoval Sobotka tento týden i kvůli možným změnám v elektronické evidenci tržeb, s nimiž Babiš přišel na středeční koaliční radě. Andrej Babiš kritiku odmítá.

V Hradci Králové na zasedání krajské ČSSD dnes Sobotka zhodnotil výsledky krajských voleb a apeloval na to, aby kraje vytvořily kvalitní kandidátky pro celostátní volby v příštím roce, aby se zastavil odliv levicových voličů k hnutí ANO. „My jsme poslední překážka, aby Andrej Babiš získal absolutní moc,“ řekl Sobotka.

Dodal, že hradecké sociální demokraty přijel požádat o podporu. Podle něj již tradiční nástroje volebních kampaní nefungují a sociální demokracie musí změnit strategii. Královéhradecká ČSSD dnes volí krajské vedení, očekává se nominace poslance a starosty Náchodu Jana Birkeho na místopředsedu strany.

„Klíčová témata do voleb jsou pro nás podpora rodin s dětmi, dostupné kvalitní zdravotnictví, také otázka podpory seniorů. A skutečně velmi dobré sociální politiky, která bude myslet na lidi, zejména na pracující a zaměstnance,“ řekl Sobotka.