Zeman: Zákon proti hanobení prezidenta bych nevetoval, jsem v konfliktu zájmů

Tisková konference Miloše Zemana po návštěvě Ústeckého kraje (zdroj: ČT24)

Miloš Zeman by zákon proti hanobení hlavy státu nevetoval, protože by se tak dostal do konfliktu zájmů. Prezident to uvedl v závěru své návštěvy Ústeckého kraje. Během pobytu na severu Čech se zaměřil také na zdejší vysokou nezaměstnanost, řešení spatřuje nejen ve vytváření nových míst, ale i v tlaku na lidi, kteří jsou bez práce „dobrovolně“.

Zákon o hanobení prezidenta původně podepsalo 64 poslanců z řad KSČM, ČSSD, hnutí ANO a Úsvitu. Navrhovali, aby lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu jeho pravomoci, hrozilo až roční odnětí svobody.

Poté, co se od novely distancovali premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka i předsednictvo hnutí ANO, ale někteří poslanci ČSSD a ANO své podpisy stáhli, další o tom uvažují. Svou podporu odvolali i zákonodárci za Úsvit.

Kontroverzní normu nyní komentoval i prezident, který v pátek zakončil svou návštěvu Ústecka. Na bilanční tiskové konferenci uvedl, že se k zákonu staví neutrálně. „Tento zákon nemohu vetovat, protože jsem prezident a byl bych v konfliktu zájmů,“ vysvětlil.

„Jak pozoruji cvrkot kolem tohoto zákona a zejména běsnění naší mediální stoky, tak se domnívám, že minimálně do parlamentních voleb tento zákon nebude sněmovnou ani projednán,“ dodal prezident.

Nová pracovní místa

Zemanova hlavní pozornost se ale na severu soustřeďovala na problémy kraje. Se staronovým ústeckým hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) diskutoval o dostavbě dálniční sítě, lodní dopravě na Labi a především o - v porovnání s ostatními regiony - vysoké nezaměstnanosti.

„Řešením tohoto problému je samozřejmě jednak vytváření nových pracovních míst, proto jsem velice uvítal rozhodnutí papírenského gigantu ve Štětí zdvojnásobit investicemi do technologie svoji výrobu a směrovat tyto investice tak, aby byl odstraněn nepříjemný zápach, který trápí obyvatele Štětí,“ uvedl Zeman.

Zmínil také, že ve Štětí má vyrůst nová pila. „Vítám to především proto, že mě mrzí, že dochází velmi často k vývozu surového, tedy nezpracovaného dřeva,“ sdělil prezident na tiskové konferenci.

Tlak na „dobrovolně nezaměstnané“

Podle Zemana je ale vysoká nezaměstnanost v Ústeckém kraji zapříčiněná i tím, že někteří lidé nechtějí pracovat. „Velmi vítám nedávno přijatý zákon, který jsem s radostí podepsal a který redukuje sociální dávky směrem nikoliv k životnímu, ale existenčnímu minimu, jež, jak zajisté víte, činí dva tisíce dvě stě korun měsíčně,“ připomenul.

Slibuje si, že takový ekonomický tlak může část „dobrovolně nezaměstnaných přinutit pracovat“. „Chtěl bych v této souvislosti připomenout, že u nás je poptávka nejenom po kvalifikované, ale i po nekvalifikované pracovní síle, to znamená například po pomocných dělnících. Právě lidé tohoto typu by mohli být takovými pomocnými a dalšími dělníky,“ soudí prezident.

Miloš Zeman také poděkoval občanům, s nimiž hovořil na náměstích v Krupce, ve Štětí, v Libochovicích či v Podbořanech. „I přes ne zcela příznivé počasí ve velmi vysokém počtu navštěvovali naše setkání,“ ocenil prezident.

Střílelo se mi dobře. Neměl jsem žádnou konkrétní představu osoby, na kterou střílím. Zbrojní průkaz nemám, zbrojní průkaz má moje žena. Stačí jeden zbrojní průkaz v naší rodině.
Miloš Zeman

Přesná střelba na terč

Na počest jednotky rychlého nasazení, kterou v kraji navštívil, si prezident Zeman na tiskovou konferenci uvázal „bojovou“ kravatu s maskovacím vzorem. Na vojenské střelnici Vršovice nedaleko Loun si totiž během pracovní cesty vyzkoušel střelbu z útočné zbraně.

Vojáci prezidentovi připravili útočnou pušku CZ 805 BREN, která je součástí výbavy 41. mechanizovaného praporu. „Prezident se trefil do vitální zóny, tudíž střela, kterou vystřelil, by byla smrtelná,“ popsal zásah jeden z vojáků. „Pro náš žatecký prapor je pocta, že se přijel podívat prezident,“ dodal voják Václav Vonášek.

Žatecký prapor slouží pro plnění bojových a speciálních úkolů nejen při bezprostředním ohrožení státu, ale i mimo území České republiky. Může být také nasazen při živelních pohromách. Součástí vybavení praporu je i vojenské vozidlo Pandur, které bylo Zemanovi rovněž předvedeno.