Smog je pánem Ostravska, pomoci mají další kotlíkové dotace

Obyvatele na Ostravsku už řadu let trápí znečištěné ovzduší, hlavně malé prachové částečky, na které se pak vážou karcinogenní látky. Nejvíce se na tom ale nepodílejí velké průmyslové podniky, ale pro někoho možná překvapivě lokální topeniště – čili zastaralé domácí kotle. Ministerstvo životního prostředí chce proto příští rok spustit další vlnu kotlíkových dotací. V páteční Devadesátce ČT24 to uvedl ministr Richard Brabec (ANO). 

„Kvalita ovzduší na Ostravsku se stále zlepšuje, ale nezlepšuje se tak rychle, jak bychom si všichni přáli. Udělali jsme však – a dále děláme – celou řadu opatření, které už dnes přinášejí efekt,“ tvrdí Brabec. Podle něj běží projekt kotlíkových dotací na Ostravsku velmi dobře a už teď jsou tisíce vyhodnocených žádostí o výměnu starých kotlů.

Ministr ve vysílání upozorňoval, že se na znečištění ovzduší na Ostravsku podílí více faktorů: Důraz proto nemůže být kladen jen na velké znečišťovatele, protože ti se na tom podílejí stále menší měrou. Podle Brabce jsou tlačeni jak evropskou, tak českou legislativou a ta se stále zpřísňuje. „V uplynulých letech tam “natekly„ miliardy a významně snížily emise,“ dodal Brabec. 

Kde prý ale desítky let žádné zpřísnění nestalo, jsou právě domácí kotle: Podle ČHMÚ se přitom právě domácnosti podílejí u prachových mikročástic na znečištění více než 50 %. 

Richard Brabec hostem páteční Devadesátky ČT24 (zdroj: ČT24)

Velký rozdíl je také v jednotlivých typech kotlů: Zatímco starý neekologický kotel vyprodukuje za rok 100 kg prachu, tak nový ekologický kotel v V. třídě vyprodukuje méně než 5 kg. Právě to je důvod, proč se spustil program kotlíkových dotací na výměnu starých neekologických kotlů. „Odhaduje se, že na Ostravsku topí až 30 tisíc lidí v kotlích na pevná paliva I. a II. třídy, tedy těch nejméně ekologických,“ kritizoval Brabec. 

Ten byl ve čtvrtek na návštěvě v Moravskoslezském kraji a téma ovzduší bylo jednou z priorit. S hejtmanem i ostravským primátorem řešili i další kotlíkové dotace. „Naší ambicí je termín do 31. března 2017, což je o rok dříve, než bylo původně plánováno. Také to znamená, že kraje by mohly výzvy pro občany vypsat ještě před letními prázdninami,“ píše ministerstvo v tiskové zprávě.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) pak ve vysílání Devadesátky upozorňoval, že má sice město velmi malé kompetence ve vztahu k velkým znečišťovatelům, ale připojilo se ke kotlíkovým dotacím: „Letos dalo město Ostrava z rozpočtu 10 % na to, aby si Ostravané mohli pořídit nový ekologický kotel. Jsem rád, že mezi téměř 4 tisíci žádostí o kotel je 400 z Ostravy, což představuje ročně o zhruba 400 tun prachu v ovzduší méně,“ uvedl primátor.  

Stát poskytne tři miliardy korun, tedy stejně jako v první vlně výzev. „Stávající objem v první výzvě pro Moravskoslezský kraj byl 470 milionů korun a troufnu si říct, do té další výzvy že určitě nebude nižší,“ řekl ministr.

Další zákon, který má zlepšit ovzduší na Ostravsku, umožní úředníkům vstupovat do domácností při podezření, že se topí nevhodným materiálem. Norma také upravuje pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Do zákona se také dostaly imisní limity pro určité částice polétavého prachu.