Pozůstalí po oběti heparinového vraha od nemocnice peníze nedostanou

Nemocnice Havlíčkův Brod nemusí zaplatit odškodné ve výši 8,8 milionu korun, které po ní požadovalo pět pozůstalých po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky. O zamítnutí žaloby nepravomocně rozhodl Krajský soud v Hradci Králové. Žalobci mají zároveň nemocnici zaplatit náklady soudního řízení. Pozůstalí se podle svého právního zástupce pravděpodobně odvolají k vrchnímu soudu.

Hradecký krajský soud se žalobou pozůstalých na havlíčkobrodskou nemocnici zabývá od roku 2008. V srpnu 2014 ji zamítl, pražský vrchní soud ale letos v červenci rozsudek z procesních důvodů zrušil a případ vrátil k novému projednání.

Žalobci mají nemocnici zaplatit soudní náklady

Podle soudce Jana Fifky se nemocnice žádného protiprávního jednání, které by zasáhlo do osobnostních práv žalobců a zapříčinilo jim újmu, nedopustila. Nemocnice podle soudu nezanedbala ani prevenci. „Bylo nepřehledné, co se tam děje. Těžko mohli odhadnout, že tam řádí nejmasovější vrah v dějinách ČR,“ uvedl soudce.

Podle pozůstalých ale nemocnice pochybila už v tom, že jejich příbuzného měla léčit jinak. S hematomem mozku měl být podle nich převezen na specializované pracoviště vyššího stupně. Setrváním v Havlíčkově Brodě se nemocný muž dostal do ošetřování Zelenky a stal se jeho osmou obětí.

Heparin
Zdroj: ČT24

Nemocnice podle žaloby postupovala chybně také při zjišťování náhlých úmrtí pacientů. „Měla nastolil taková pravidla, aby Zelenka nemohl podat heparin dalším pacientům,“ řekl advokát rodiny Jan Bunganič. Nemocnici žaloba vytýká i to, že po útoku Zelenky nenasadila pacientovi léčbu snižující hladinu heparinu. 

Soudy se zatím vždy zastaly nemocnice

Nemocnice ale argumenty žaloby odmítla. Tvrdí, že šlo o selhání zaměstnance, za něž nemůže být odpovědná. „Nemocnice neodpovídá ze exces zaměstnance, který nešlo předvídat,“ řekl advokát nemocnice Jan Mach. Primář ARO Pavel Longin podle něj dělal vše, co bylo možné, až se mu nakonec příčinu nečekaných krvácivých stavů pacientů podařilo odhalit.

Případný převoz pacienta na jiné pracoviště již na začátku léčby byl podle Macha kvůli jeho stavu vyloučený. Podání léků na snižování heparinu nebylo možné, protože v té době nikdo nevěděl, že Zelenka použil zrovna heparin.

Soudy dosud pravomocně rozhodly šest žalob pozůstalých po obětech Petra Zelenky. Všechny skončily ve prospěch nemocnice. Havlíčkobrodská nemocnice podle nich nenese zodpovědnost za činy svého bývalého zaměstnance.

Zelenka dostal doživotí

Petr Zelenka pracoval na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Pacientům podával heparin od května do září 2006. Zředil jim tím krev a někteří následně vykrváceli.

U soudu se podařilo prokázat, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Odpykává si za to doživotní trest.