Pravice se musí sjednotit, aby mohla něco udělat, říká Václav Klaus

Václav Klaus hostem pořadu Devadesátka (zdroj: ČT24)

Sjednocení pravice je naprosto nezbytná podmínka, aby něco mohla udělat, prohlásil v pořadu 90' ČT24 bývalý prezident Václav Klaus. Vždy měl problém s tím, když se pravicová scéna dělila. Zároveň upozorňuje, že politikům schází výrazné charisma. Nevidí třeba vyzařovat žádnou sílu ze současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Trápí ho to ale zejména u opozičních politiků, i u jeho bývalé ODS.

V pořadu 90' ČT24 se Klaus zabýval hned několika tématy, včetně současné politické scény. Zatímco premiér Sobotka podle něj není lídr v čistém slova smyslu, který by měl přirozenou autoritu, ministr financí Andrej Babiš (ANO) zase hraje jednosměrnou kartu.

„Chová se tak, jak jsem znal své Luxy a Kalvody. Jim nejde o celek, nikdy jim o něj nešlo. O celek jde premiérovi, snaží se držet celek, jednotlivci bojují o jednotlivé věci bez ohledu na celostní dopady. To se hraje daleko snadněji. V tomhle smyslu má Babiš úlohu nesmírně zjednodušenou a svým stylem ji využívá,“ uvedl bývalý prezident.

Byl bych šťasten, kdyby v České republice byla politická strana, které bych bez jakéhokoli váhání mohl dát hlas.
Václav Klaus

Co se týká projektu elektronické evidence tržeb, který Babiš prosadil, není podle něj udělán dobře. „Je to pokus, jak zabít spoustu malých a miniaturních podniků. Že se teď řeší některé základní věci, pár hodin předtím, než to má být spuštěno, pouze dokazuje chaotizaci celé situace. Podniková sféra potřebuje jistotu, jasná a pevná pravidla,“ zmínil Klaus. 

Pokud jde o nedávný návrh předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska o sjednocení pravicových stran, podle Klause je to naprosto nezbytná podmínka, aby pravice mohla něco udělat. Žádnou pravicovou politiku přitom tady nyní nevidí.

Za zajímavý považuje nový politický projekt Petra Robejška Realisté. „Čtu občas jeho články a je to výrazná, mimořádně inteligentní osobnost se zjevně pravicovým založením,“ zmínil. „Pouze na myšlenkách strana nestojí, stojí na vybudování pevné struktury, získání nejenom generála na vrcholu, ale i spousty pěšáků, kteří by to odpracovali. Jak on bude schopen toto umět, nevím, ale přál bych mu to,“ dodal.

Radost, nebo zoufalství v boji o amerického prezidenta?

Pokud jde o zahraniční politiku, myslí si, že Donald Trump, nedávno zvolený americkým prezidentem, přináší jistou změnu. „Amerika potřebuje změnu stejně zoufale jako Evropa, zejména Evropská unie,“ podotkl.

Trump nebude podle něj idealistickým prezidentem. „Bude realistickým prezidentem. Myslím, že se utká s politickým establishmentem Spojených států, který okupoval a dominoval v USA podle mého negativním způsobem delší dobu,“ doplnil.

Respektujme amerického voliče, respektujme, jakého si vybral prezidenta. Že vidíme, že newyorská a washingtonská kavárna zvoleného prezidenta nerespektuje, je pro mě velmi negativní výpověď o Americe.
Václav Klaus

V letošním roce se přitom vyjadřoval k americkým volbám protichůdně. Ještě na jaře označoval prezidentskou kandidaturu Donalda Trumpa za symbol republikánského zoufalství a beznaděje, počátkem měsíce už Trumpovo vítězství vítal.

„Donald Trump symbolizuje naprosté zoufalství a beznaděj republikánské strany v USA, což už předvedla v řadě předchozích prezidentských voleb. A tohle je úplně symbolický výraz toho (zoufalství),“ prohlásil Klaus letos v březnu, v době, kdy newyorský byznysmen sváděl boj o republikánskou nominaci.

Poté co počátkem listopadu ve vlastním hlasování překvapivě porazil demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou, ale Institut Václava Klause vydal výrazně odlišné prohlášení – a s Trumpovým vítězstvím se identifikoval: „Jsme přesvědčeni, že je to dobře pro Ameriku, pro Evropu a celý Západ i pro Českou republiku. Troufáme si říci, že v amerických prezidentských volbách zvítězil i Institut Václava Klause, a jsme na to pyšní.“

V pořadu 90' ČT24 situaci vysvětloval. Dřívější poznámka se podle něj týkala republikánské strany. „Je rozložena, v beznadějném stavu,“ dodal.