Dlouhodobě nemocní možná dostanou více, zákon ale rychle nebude

Marksová: Nemocní by od 31. dne mohli dostávat 66 procent platu (zdroj: ČT24)

K návrhu na zvýšení nemocenské pro dlouhodobě nemocné se budou řádným způsobem vyjadřovat ministerstva. Hnutí ANO na koaličním jednání odmítlo návrh ČSSD na urychlené projednání bez připomínkovacího řízení. Návrh by se tak byl dostal hned na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny. Sociální demokraté nepochodili ani s požadavkem na proplácení prvních tří dnů nemoci.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) by chtěla, aby lidé, kteří jsou dlouhodobě nemocní, dostávali od druhého měsíce stonání více peněz. Navrhla zvýšení nemocenské z 60 na 66 procent vyměřovacího základu od 31. dne nemoci a od 61. dne nemoci jim plánuje dále přilepšit na 76 procent. Návrh vznikl jako kompromis po pondělním jednání tripartity, kam přišly odbory s myšlenkou ještě radikálnějšího zvýšení již od 31. dne.

„Náklad odhadovaný na navýšení podle našeho návrhu je tři miliardy, návrh odborů by byl o další miliardu dražší,“ uvedla ministryně Marksová.

ČSSD chtěla, aby proběhlo první čtení zvýšení nemocenské od druhého měsíce choroby v Poslanecké sněmovně již na listopadové schůzi. Znamenalo by to přeskočení připomínkového řízení ve vládě. S tím však sociální demokraté neuspěli. „Nesouhlas ANO bohužel prodlouží jednání o návrhu na zvýšení nemocenské při dlouhodobé nemoci. Vláda se k tomu vrátí do konce roku,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

K poslancům se potom dostane návrh ministerstva práce a socálních věcí až v příštím roce. Posouzení by mělo být hotové do konce ledna.

Sociální demokraté během napjatého jednání koaliční rady neuspěli ani se svým požadavkem na obnovení proplácení prvních tří dnů nemoci. Proti bylo jak ANO, tak i KDU-ČSL.

Koaliční rada probírala několik sporných témat, zabývala se také tzv. lex Babiš, tedy zákonem o střetu zájmů regulujícím mimo jiné vlastnictví médií, i návrhem ministra financí Andreje Babiše (ANO) na změny v EET. Podle místopředsedy lidovců Jiřího Miholy bylo jednání neobvykle napjaté.

Podle Andreje Babiše se nejtvrdší spor netýkal zákona o střetu zájmů ani nemocenské, nýbrž elektronické evidence tržeb. „Ale myslím, že se emoce zklidní,“ řekl.

Vydáno pod