Ghetta znepokojují každého, s akcí však politici váhají

90' ČT24 s ředitelem Agentury pro sociální začleňování Radkem Jiránkem (zdroj: ČT24)

Vláda znovu odložila projednání akčního plánu boje proti sociálnímu vyloučení. Jeho garant se přitom zanedlouho změní, na postu ministra pro lidská práva střídá Jiřího Dienstbiera (ČSSD) dosavadní poslanec Jan Chvojka (ČSSD). Ten avizoval, že chce především začít hledat způsob, jak dostat děti z ghett do školy. Sociálně vyloučeným lokalitám a lidem se věnoval také pořad 90' ČT24. Jeho hostem byl ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek.

Akční plán boje proti sociálnímu vyloučení vznikl, aby koordinoval práci s lidmi žijícími v ghettech v letech 2016 až 2020. Měl tedy platit již téměř rok. Neplatí, dosud se k jeho projednání nedostala vláda. Podle oficiální statistiky je v Česku přes 600 sociálně vyloučených lokalit a žije v nich 115 tisíc lidí.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier již dříve zdůrazňoval široké rozkročení akčního plánu. „Jde o spolupráci celé řady resortů,“ podotkl. Materiál například počítá se zvyšováním kvalifikace lidí ze sociálně vyloučených lokalit a také zajištěním lepšího vzdělání pro mladé. To ostatně uvedl jako svoji prioritu i Dienstbierův nástupce na ministerstvu Jan Chvojka.

Ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek upřesnil, že by mělo jít o zajištění vzdělání v blízkosti míst, kde sociálně vyloučení lidé bydlí. „Abychom odstranili jednu z bariér, a to je cestování, které zvyšuje náklady nebo ubírá ze mzdy,“ poukázal.

S termínem „sociálně vyloučená lokalita“ ovšem jde v Česku v posledních letech ruku v ruce i slovo „ubytovna“. I jimi se akční plán zabývá, měl by zajistit lepší bydlení alespoň šesti tisícům lidí, kteří dnes v ubytovnách žijí.

„Jako agentura jsme předložili vládě nejen akční plán boje proti sociálnímu vyloučení, ale i materiál, který popisuje problémy v bydlení. Řeší problémy, než bude zákon o sociálním bydlení. Jedna věc je, aby stát nevyplácel dávky do rukou majitelů bytů, ale řídil se cenovými mapami,“ uvedl Radek Jiránek v 90' ČT24.

Jaký bude osud akčního plánu pro sociální začleňování, teď není zcela zřejmé. Protože ho vláda opakovaně odložila, nejspíše se k němu dostane až v době, kdy již bude ministrem Jan Chvojka. Ten přitom nechce o svých plánech příliš hovořit. Vše zveřejní až poté, co resort převezme.