V Česku padaly teplotní rekordy, platí však výstraha před větrem

Na desítkách stanic zejména na severovýchodě země padly teplotní rekordy pro 21. listopad. Nejvíce naměřili meteorologové v Karviné, kde bylo 18,6 stupně Celsia. Maxima přepisovali na 30 ze 143 stanic, kde měří teplotu nejméně 30 let. Mimořádně teplé počasí má v této části země vydržet i v úterý. Až do úterního poledne platí výstraha před silným větrem.

Rekordní hodnoty pro dnešní den měnili například v Pasece na Olomoucku, kde bylo 14,5 stupně. Dosavadní rekord 12,8 stupně byl platný od roku 1951. V Doksech na Českolipsku činí nový rekord rovných 13 stupňů, předchozí maximum z roku 1994 bylo 12,1 stupně Celsia.

Na řadě stanic na Moravě a ve Slezsku zažili i nezvykle teplou noc. „Podle měření jednotlivých stanic bylo v noci na dnešek nejtepleji shodně v Holešově a ve Frýdku-Místku,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl. Na severovýchodě Česka byly minimální noční teploty dokonce tak vysoké, že ojediněle překonaly dosud platné hodnoty nejvyšších denních teplot.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje také na silné poryvy větru o rychlosti okolo 70 kilometrů za hodinu. V Jeseníkách a Beskydech může vichr dosahovat až 110 kilometrů za hodinu. Nedoporučují se proto horské túry, mimořádně obezřetní by měli být i řidiči. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí do úterního poledne.

Fouká hodně a vítr má ještě zesilovat. Protože se oteplilo, řada lidí zase míří do hor. Například běhat. Nebezpečí úrazu je proto velmi reálné.
Česlav Jadamus
dispečer Horské služby Beskydy

Silný vítr již zaměstnal hasiče v Moravskoslezském kraji. Zaznamenali téměř čtyři desítky výjezdů. „Zásahy hasičů se především týkaly odstraňování spadlých nebo nebezpečně nakloněných stromů a silných větví, také provizorního upevňování či odstraňování uvolněných plechů střešních krytin. Všechny události v kraji se obešly bez větších škod i bez problémů v silniční dopravě,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.