Záchrannou službu pro Ústecký kraj je připravena přechodně zajišťovat policie

Pokud antimonopolní úřad do konce roku nerozhodne o sporném tendru na provoz letecké záchrané služby v Ústeckém kraji, bude tuto službu přechodně zajišťovat Policie ČR z Prahy. Ta ji dosud provozuje v noci, nově by se to rozšířilo i na den. Uvedli to v pondělí zástupci ministerstva zdravotnictví, které tendr vypsalo.

Vítězem tendru se stala slovenská firma Air Transport Europe, ale konkurenční společnost DSA, která službu provozuje nyní,  zakázku napadla. Antimonopolní úřad má podle ministerstva pochybnosti o přiliš nízké ceně vítězné nabídky, proto zakázal smlouvu na provoz uzavřít.

Účastníci tendru na provozování letecké záchranné služby neuváděli podle náměstka ministra zdravotnictví Radka Policara konečnou cenu, ale náklady na jednotlivé položky, jako jsou například náklady na palivo, provoz vrtulníků, jejich údržbu, piloty a podobně. „To jsme zkoumali. Měli jsme i znalecký posudek na ekonomiku letového provozu a nedospěli jsme k závěru, že by to byla cena mimořádně nízká či dumpingová,“ řekl Policar.

Brífink ministerstva zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Na Zlínsku to funguje stejně

Úvahy o tom, že by letecká záchranná služba byla provozována z Prahy, se nelíbí některým záchranářům.

Náměstek ředitele ZZS Ústeckého kraje Petr Bureš již dříve uvedl, že „v záchranařině je kolikrát důležitá každá minuta. Jestliže budou doletové časy delší, tak můžeme mluvit o ohrožení života obyvatel Ústeckého kraje.“

Náměstek ministra zdravotnictví pro ekonomiku Petr Landa uvedl, že jde o relativně malou vzdálenost, 68 kilometrů vzdušnou čarou. Argumentoval, že podobně to standardně funguje ve Zlínském kraji, který obsluhuje letecká záchranná služba z Brna, vzdáleného 77 kilometrů. 

Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) řekl, že pro Ústecký kraj je životně důležité, aby letecká záchranná služba od nového roku fungovala. „Máme velkou obavu. Nevíme, co od nového roku bude. Reakce, že tady bude zasahovat vrtulník ministerstva vnitra, je sice hezká, ale bude sem létat vrtulník z Prahy, a ta vzdálenost je přeci jen velká. Nikdo nedokáže předpokládat, co to může přinést,“ řekl agentuře ČTK Bubeníček.

  • Letecká služba Policie ČR: Praha, Brno
  • Armáda ČR: Plzeň, České Budějovice
  • DSA: Hradec Králové, Liberec
    Česká společnost provozuje leteckou záchrannou službu od roku 1993, podle kontraktu z roku 2008 jsou její vrtulníky na základnách v Ústí nad Labem, Liberci, Ostravě a Hradci Králové, v minulosti firma působila i v Brně. 
  • Helikopter Air Transport: Ostrava, Jihlava
    Rakouská firma vznikla v roce 1983 a soustřeďuje se zejména na servis letecké techniky, k jejím hlavním zakázkám patří letecká záchranná služba provozovaná rakouským autoklubem ÖAMTC. 
  • Air Transport Europe: Olomouc, Ústí nad Labem (?)
    Slovenská firma v současnosti provozuje všechny stanice letecké záchranné služby na Slovensku, jako první převzala v roce 1995 stanoviště v Popradu, od začátku století pak postupně přibylo i zbylých šest stanic. Kromě letecké záchranné služby firma nabízí také další letecké práce. 
  • nejasné: Ústí nad Labem (tendr vyhrála firma Air Transport Europe)