Ve Slezsku a na severní Moravě bude foukat silný vítr

Silný nárazový vítr bude foukat v Jeseníkách, Beskydech i na dalších místech na Moravě a ve Slezsku. Meteorologové vydali výstrahu, zejména doporučují omezit hřebenové túry. V Jeseníkách bude mít vítr v nárazech rychlost přes sto kilometrů za hodinu.

Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav kvůli hrozbě silného větru, platí již od nedělního večera (18:00), foukat bude v noci i celé pondělí. „Během úterý bude vítr zvolna slábnout,“ očekávají meteorologové. Výstraha tak platí až do úterního poledne.

Týká se zejména Jeseníků a Beskyd a jejich bezprostředního okolí, ale také Olomoucka, Prostějovska a Novojičínska. Nejprudší nárazy větru však budou na horách, a to kolem 90 km/h, v Jeseníkách až 108 km/h (30 m/s). Podle Horské služby budou podobně prudké nárazy větru také v Beskydech.

Silnému větru nejspíše neodolají některé stromy, které ostatně v současnosti stojí na podmáčené půdě, a tak se budou vyvracet. Varování se tak týká řidičů, kteří by měli počítat nejen s tím, že jim na cestu může spadnout strom, ale také s tím, že poryvy větru mohou učinit auto neovladatelným.

Turisté na horách by měli zvážit, zda ve větru někam půjdou, a pokud vyrazí, měli by se vyhnout hřebenům.

Nad Českem bude zesilovat proudění vzduchu mezi tlakovou níží nad západní Evropou a tlakovou výší, která se vytvořila nad Ruskem. Současně se ještě oteplí, během neděle může být na Moravě a ve Slezsku až 13 stupňů Celsia, jinde očekávají meteorologové nejvyšší teploty 7 až 11 stupňů. V pondělí by potom mohlo být při zmenšené oblačnosti až 15 stupňů.

Vydáno pod