Zeman jmenuje nové ministry 30. listopadu. Sejde se s odvolaným Němečkem, s Dienstbierem ne

Prezident Miloš Zeman je podle informací České televize připraven 30. listopadu jmenovat do funkce nové ministry, pokud schůzky s nimi dopadnou dobře. S kandidáty na posty šéfa resortu zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a ministerstva pro lidská práva Janem Chvojkou se hlava státu sejde v úterý.

„Pan prezident s těmito návrhy v zásadě vyslovil souhlas. Plánuje se nejprve setkat s ministrem zdravotnictví panem Svatoplukem Němečkem, protože mu chce poděkovat za vykonanou práci,“ uvedl mluvčí Jiří Ovčáček. S odstupujícím ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem se prezident setkat neplánuje.

Premiér Bohuslav Sobotka navrhl oba kandidáty Miloši Zemanovi v Lánech minulou neděli. Výměna na ministerských postech sociální demokracie je podle něj reakcí na výsledek krajských voleb. Předseda vlády se navíc od pondělí schází s dalšími ministry. Schůzky odůvodňuje snahou o větší dynamiku kabinetu v posledním roce před volbami.

„Je to vlastně čtvrtina mandátu vlády, kterou máme ještě před sebou, to není málo času. Vláda ho musí naplno využít, jak jsme se naplno pokusili využít tři roky. Chci, aby vláda fungovala dobře, dynamicky, intenzivně, efektivně ve prospěch občanů až do samého konce mandátu a k tomu potřebuji spolupráci všech koaličních stran,“ uvedl Sobotka.

Pět bilančních schůzek příští týden

Premiéra čeká příští týden dalších pět bilančních rozhovorů s ministry. Sérii rozhovorů zahájí v pondělí ráno s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO), v úterý budou následovat jednání s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD) a ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). V pátek přijde do Strakovy akademie bilancovat ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

Ve čtvrtek bude Sobotka mluvit s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). Ten byl v centru pozornosti po svém říjnovém setkání s dalajlamou, na které reagovali nejvyšší ústavní činitelé kritizovaným prohlášením vyzdvihujícím vztahy ČR s Čínou. Herman tvrdil, že prezident Miloš Zeman ho odrazoval od schůzky s tibetským duchovním hrozbou, že vyškrtne jeho příbuzného Jiřího Bradyho ze seznamu vyznamenaných u příležitosti 28. října. Brady pak hlavou státu vyznamenán nebyl.

Zeman následně řekl, že Herman by měl jako ministr skončit, protože poškodil zájmy České republiky. Sobotka uvedl, že kdyby nebyl omezen koaliční smlouvou, dovedl by si u ministrů ANO a KDU-ČSL představit adepty na výměnu. Vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale změny u svých resortů vyloučili.

Vydáno pod