Nejvyšší soud zrušil rozsudek v kauze growshopů. Předchozí soudy podnikatelku osvobodily

Nejvyšší soud zrušil osvobozující rozsudek v případu provozovatelky growshopů Renaty Zoubelové. Justice se bude muset kauzou zabývat od začátku. Uvedl to ve středu Český rozhlas (ČRo).

Zoubelová vedla growshopy v Praze a Jičíně. Obvodní soud pro Prahu 2 a následně i odvolací pražský městský soud ji v minulosti pravomocně zprostily obžaloby z šíření toxikomanie. Dovolání v její neprospěch podal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a Nejvyšší soud mu podle ČRo vyhověl, rozhodnutí v plném znění zatím soud nezveřejnil.

U Obvodního soudu pro Prahu 2 už případ takzvaně obživnul a 12. prosince se uskuteční nové hlavní líčení.

Podnikatelka byla obviněna po zátahu na growshopy, který policie udělala na podzim 2013. Policie zátah provedla na základě staršího rozsudku Nejvyššího soudu, který potvrdil podmíněné tresty provozovatelům growshopu na Semilsku.

  • Growshop je synonymem obchodu, který se zaměřuje na prodej a distribuci zboží a produktů pro pěstování rostlin pod umělým osvětlením. Termín se skládá ze spojení slov grow (růst) a shop (obchod). Často jsou spojovány s prodejnou, která nabízí potřeby pro pěstování konopí.

Zdůraznil tehdy společenskou škodlivost situace, kdy zákazník na jednom místě dostane semena, veškeré potřeby, propagační materiály i rady potřebné pro pěstování konopí a následnou výrobu marihuany.

Také podle Nejvyššího státního zastupitelství growshopy nepředstavují jen servisně-technickou podporu pro dosavadní pěstitele, ale mohou k pěstování konopí přivést i nové zájemce. Proto Zeman trval na tom, že se Zoubelová dopustila šíření toxikomanie.

Podle výroční zprávy Národní protidrogové centrály za loňský rok padly pravomocné rozsudky od zátahu nad 69 lidmi, z toho 91 procent uznaly soudy vinnými.