Ostravan žije v lokalitě s nejhorším ovzduším v zemi. Po ministerstvu chce milion

Události: Soud ve středu jednání odročil (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 10 začal projednávat žalobu Vladimíra Burdy, který požaduje po ministerstvu životního prostředí milion korun kvůli znečištěnému ovzduší. Muž žije se svou rodinou v ostravském obvodu Radvanice-Bartovice, který patří k nejznečištěnějším v Česku. Soudkyně řízení krátce po zahájení přerušila. Příští týden totiž padne pravomocný verdikt v podobném sporu.

Muž se po ministerstvu domáhá finančního odškodnění jeden milion korun za nesprávný úřední postup a nečinnost. Rodina má podle něj zdravotní problémy, ale odstěhovat se nemůže, protože by jejich dům nikdo nekoupil. „Nezáleží mi na tom, zda dostanu milion nebo jinou částku. Chci jen, aby se někdo konečně začal zabývat tím, že na celém Ostravsku je špatné ovzduší,“ řekl ČT.  

Burda tvrdí, že ministerstvo bylo od září roku 2012 v prodlení kvůli nevydání jednak akčního plánu s krátkodobými opatřeními k ochraně ovzduší, jednak programu zlepšování kvality ovzduší pro aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek.

Odvolává se při tom i na loňský verdikt Krajského soudu v Ostravě, který potvrdil i Nejvyšší správní soud. Krajský soud označil dlouhodobou nečinnost úřadů za nesprávný postup a nezákonný zásah do práv lidí, kterých se nadlimitní znečištění ovzduší týká. Poškození proto mají podle Burdova advokáta právo domáhat se náhrady.

Průměrné roční koncentrace benzo[a]pyrenu
Zdroj: ČHMÚ

Ministerstvo argumentuje mimo jiné tím, že nárok je promlčený. Jeho zástupce poukázal na podobný spor Ostravanky Pavly Skýbové, jejíž žalobu tentýž soud nepravomocně zamítl. O odvolání ženy se bude rozhodovat příští úterý. Soudkyně Renáta Honzíková se proto ve středu rozhodla vyčkat s Burdovým případem až do doby, kdy spor Skýbové pravomocně skončí.

Ministerstvo pak na žalobu už dříve reagovalo v obecné rovině tak, že kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji a jeho řešení pokládá za svou prioritu a na zlepšení proudí peníze z evropských fondů i z národních zdrojů. Jako příklad uvedlo zvýhodnění kraje v dotačním programu Nová zelená úsporám nebo v dotacích na výměnu starých kotlů za nové ekologické.

Nejvíc jedovatých benzo(a)pyrenů v Česku

Měřicí přístroje v Radvanicích a Bartovicích přesto pravidelně zaznamenávají nadlimitní množství prachu a vůbec nejvíce jedovatých benzo(a)pyrenů z celé České republiky. I podle vědců z Akademie věd poškozuje nadlimitní množství škodlivin v ovzduší zdraví obyvatel v Ostravě-Radvanicích.

Vladimír Burda a další tamní obyvatelé jsou přesvědčení, že největším znečišťovatelem je blízká huť ArcelorMittal, přestože její vedení roky říká, že dělá maximum pro omezení emisí.

Emisní znečištění v Moravskoslezském kraji v zimě
Zdroj: Informační monitorovací systém průmyslového znečištění v Moravskoslezském kraji

Ministerstvo nečelí žalobě poprvé. Neznámější je spor, který kvůli vzduchu vyvolalo v roce 2010 město Ostrava. Žalovalo ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy za nečinnost při ochraně životního prostředí. Soudy žalobu řešily několik let. Nejvyšší správní soud ji ale nakonec zamítl, mimo jiné s argumentem na její pozdní podání.

Ovzduší v Česku se pročistilo v 90. letech minulého století: pomohl k tomu útlum těžkého průmyslu i plynofikace. Podle meteorologů se sice ovzduší zlepšuje i nadále, ale v posledních letech už ne tak výrazně.