Milan Štěch ustál kritiku za „dopis Číně“. Stal se znovu předsedou Senátu

UDÁLOSTI: Senát vykročil do nového funkčního období (zdroj: ČT24)

Horní komora se poprvé sešla v novém povolebním složení. Kromě složení slibu nových senátorů se ve středu volilo nové vedení. Post předsedy znovu obhájil Milan Štěch (ČSSD), navzdory výhradám části senátorů kvůli prohlášení ústavních činitelů k Číně. Na programu byla i volba místopředsedů a také šéfů výborů a komisí. Na rozdělení pozic se už předem dohodli předsedové pěti senátních frakcí. Horní komora ale není kompletní: chybí v ní zástupce za Mostecko. Volbu Aleny Dernerové za Severočechy totiž zrušil soud.

Předsedou horní komory zůstane i další dva roky Milan Štěch (ČSSD), který byl jediným kandidátem. „Věřím, že (Štěchova) dvacetiletá práce v Senátu a poslední období ve funkci předsedy Senátu je více než jedny pochybnosti v souvislosti s jedním prohlášením čtyř ústavních činitelů (adresovaným Číně),“ uvedl šéf senátorů ČSSD Petr Vícha. Klub Starostů a nezávislých i lidovci totiž avizovali, že pro něj ruce nezvednou. 

Štěch nakonec získal v tajné volbě 54 hlasů ze 78 odevzdaných. „Doufám, že vás, kteří jste mi v tuto chvíli hlas nedali z jakýchkoli důvodů, přesvědčím, že moje práce bude ve prospěch tohoto Senátu,“ řekl senátorům po zvolení. Za obdržené hlasy pak srdečně poděkoval. 

Hlasoval pro něj i senátor za opoziční Jiří Oberfalzer (ODS). „Milan Štěch svobodu České republiky z pozice předsedy Senátu neohrožuje,“ řekl v pořadu Devadesátka Oberfalzer. Štěch dostal jeho hlas i přes podpis pod prohlášením čtyř ústavních činitelů.

„Mně se to prohlášení také nelíbilo, byla to demonstrace oddanosti a s tím já nesouhlasím,“ uvedl senátor za ODS s tím, že se rozhodl respektovat proporční zastoupení stran v Senátu, kde jsou sociální demokraté nejsilnějším klubem. „Byli jsme připraveni respektovat nominaci ČSSD a ta vyslala Štěcha,“ dodal Oberfalzer.

O smyslu a postavení Senátu mluvili politologové a senátoři mluvili o tom, proč má smysl horní komoru v českém politickém systému zachovat.

Devadesátka: Senát má slabší i silnější chvilky, v politickém systému ale má své místo (zdroj: ČT24)

Vítězství Štěcha přijal i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „V hlasování o předsedu horní komory nejde o koalici nebo o moc, ale o poměrné zastoupení. To jsme nehodlali měnit. Ale až začne normální práce, to už bude klasický politický boj,“ zdůraznil Kubera.

Prohlášení čtyř ústavních činitelů odpovídá české politice, zopakoval Štěch

Štěch se podle svých slov hodlá zasazovat o to, aby byl Senát nadále komorou, kde se k věcem přistupuje odpovědně a s nadhledem a kde se nezneužívá schůze k jakýmkoli osobním vyřizováním rozporů.

„Věřím, že Senát bude pokračovat v získávání důvěry občanů, jak se to dařilo v posledních šesti letech, a také věřím, že společně prosadíme některé změny, aby si lidé Senátu více všímali a aby posílil svoji pozici v ústavním systému,“ dodal Štěch.

Později před novináři označil letošní volbu za „nejvíce komplikovanou“ vzhledem k událostem posledních týdnů. Znovu ale hájil obsah pročínského prohlášení, pro které ho někteří senátoři nevolili. „Odpovídá politice, kterou Česká republika praktikuje od roku 1993,“ uvedl Štěch.

Kdyby věděl, že prohlášení „spustí takovou lavinu“, řekl by ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), aby věc řešil na své úrovni. „Ale na druhou stranu se domnívám, že ministr zahraničí vysvětlil, proč chtěl čtyři ústavní činitele,“ dodal.

Milan Štěch: I ve funkci předsedy Senátu mám právo na názor (zdroj: ČT24)

Kubera novým místopředsedou

První schůzi Senátu v povolebním složení zahájila tradičně státní hymna. Noví i staronoví senátoři slíbili věrnost České republice, dodržování její ústavy a zákonů a také to, že svůj mandát budou „vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“. Slib složilo 26 senátorů zvolených v řádných říjnových volbách.

Senátoři už také zvolili čtyři místopředsedy horní komory: ve funkci zůstali Ivo Bárek (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých. Křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát neobhájil, obsadil Jiří Šesták z klubu Starostů a nezávislých. Nástupcem Přemysla Sobotky, který už nekandidoval, se potom stal teplický primátor Jaroslav Kubera (oba ODS). 

Největší podporu získal Bárek, když obdržel 75 ze 78 odevzdaných hlasů. Šestáka volilo 63, Kuberu 59 a Horskou 58 senátorů.

Nové vedení Senátu podle předběžné dohody
Zdroj: ČT24

Změnilo se také vedení tří z devíti výborů Senátu. Předsednictví výboru pro zdravotnictví a sociální politiku získal po Janu Žaloudíkovi (za ČSSD) Peter Koliba (za ANO), za Jaromíra Jermáře (ČSSD) nastoupil do čela školského a kulturního výboru Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) a místo Miloše Vystrčila (ODS) převzal vedení výboru pro veřejnou správu a životní prostředí Zbyněk Linhart (STAN). Jde o důsledek posledních voleb, ve kterých oslabili sociální a občanští demokraté, a naopak posílili lidovci, klub Starostů a nezávislých či ANO. 

V čele devítičlenné volební komise zůstal Luděk Jeništa (za STAN), v čele jedenáctičlenné ústavní komise Eliška Wagnerová (za SZ). Členy této komise zůstali i bývalí senátoři Petr Pithart, Edvard Outrata a Miroslav Škaloud. Předsedkyní sedmičlenné mediální komise je dál Daniela Filipiová, předsedou osmičlenné krajanské komise Tomáš Grulich (oba ODS). ČSSD si ponechala vedení dvacetičlenné komise pro rozvoj venkova pro Miroslava Nenutila a osmičlenné komise pro práci Kanceláře Senátu pro Boženu Sekaninovou.

Vydáno pod