Kluby stvrdily dohodu o povolebním uspořádání Senátu, Štěch zřejmě zůstane předsedou

Události: Senát v novém složení (zdroj: ČT24)

Senátorské kluby stvrdily dohodu o povolebním uspořádání horní komory. Jejím předsedou by měl zůstat Milan Štěch (ČSSD), i když pro něj kvůli nedávnému prohlášení ústavních činitelů k Číně nechtějí zvednout ruku lidovci ani klub Starostů a nezávislých. Vedení horní komory budou volit senátoři na ustavující schůzi 16. listopadu.

Ke zvolení kandidátů bude třeba souhlasu prosté většiny hlasujících: pokud by hlasovali všichni senátoři, tak nejméně 41. Samotná ČSSD má po volbách 25 senátorů, Štěcha podpoří také senátorský klub ODS, který je desetičlenný.

„Byli jsme připraveni před oním prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů pana Štěcha v předsednictví dál podporovat, ale vzhledem k tomu, že nedošlo k žádné sebereflexi, a tím nemyslím jenom pana Štěcha, ale i sociální demokracie, tak si myslíme, že přece jenom musíme dát nějaké znamení, že to všechno není tak v ažuru a v takové pohodě,“ kritizoval na brífinku předseda klubu Starostů a nezávislých Jan Horník.

Šéf lidoveckého klubu Petr Šilar ale tak jednoznačný nebyl: rozhodnutí klubu prý bylo většinou a volba předsedy je tajná. 

Pokud by pro Štěcha nakonec opravdu nezvedli ruku jak lidovecký klub, tak Starostové a nezávislí, mohl by současný předseda zbývajících šest potřebných hlasů získat z osmičlenného klubu vládního hnutí ANO i mezi spřízněnými nezařazenými senátory.

Brífink po podepsání senátního memoranda (zdroj: ČT24)

Dohoda počítá s tím, že ČSSD obsadí kromě předsedy také jedno ze čtyř křesel místopředsedů Senátu. Ve funkci by tak měl pokračovat sociální demokrat Ivo Bárek, stejně jako Miluše Horská z klubu lidovců. Dalšími místopředsedy mají být Jaroslav Kubera (ODS) a Jiří Šesták z klubu Starostů a nezávislých.

Uzavřená dohoda ale není personalizovaná, počítá jen s rozdělením míst ve vedení Senátu a v čele výborů a komisí mezi jednotlivé frakce podle zásady poměrného zastoupení.