Opakované senátní volby na Mostecku budou koncem ledna. Ostatní stížnosti na volby soud zamítl

Opakované senátní volby na Mostecku budou koncem ledna. Prezident Miloš Zeman jejich termín stanovil na pátek 27. a sobotu 28. ledna, oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Jinde jsou výsledky voleb do Senátu definitivní, další stížnosti totiž Nejvyšší správní soud zamítl.

Volby na Mostecku se musí opakovat z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), který říjnové hlasování označil za neplatné. Vyhověl tak stížnosti části rozpolceného hnutí Severočeši.cz, která nepovažovala lékařku Alenu Dernerovou, vítězku říjnových voleb, za řádnou kandidátku tohoto uskupení. Kromě mosteckého obvodu NSS další stížnosti na senátní volby zamítl.

Magistrát v Mostě podle Nejvyššího správního soudu chyboval, když nezohlednil odvolání kandidatury Dernerové, o které za hnutí požádala jeho místopředsedkyně Hana Jeníčková.

Dosavadní senátorka Dernerová v říjnu dosáhla na Mostecku na znovuzvolení, když ve finále porazila kandidáta ČSSD Jiřího Šlégra. Prvního kola se účastnili také Jiří Biolek (za STAN), Josef Nétek (KSČM), Libuše Hrdinová (ODS), Oto Zaremba (DSSS) a Jiří Maria Sieber (Řád národa). Nyní budou moci kandidovat znovu, Dernerová to už ohlásila.

Kromě Mostu soud zamítl všechny stížnosti

Nejvyšší správní soud v úterý zamítl tři poslední stížnosti na senátní volby. Jeden z návrhů, které soud zamítl, se týkal kandidáta za hnutí Severočeši.cz ve volebním obvodu Ústí nad Labem Jaroslava Doubravy. Námitky se však vztahovaly k registraci kandidáta, nikoliv k jeho zvolení, proto stížnost neuspěla.

„Podle ustálené judikatury NSS v rámci řízení o neplatnosti volby kandidáta již nelze úspěšně napadat proces registrace přihlášky kandidáta,“ uvedla tisková mluvčí NSS Sylva Dostálová. Další nyní zamítnuté stížnosti se týkaly obvodů Olomouc, kde uspěl Lumír Kantor (za KDU-ČSL), a Karlovy Vary, kde mandát získal Jan Horník (STAN).

  • Senát schvaluje návrh zákona přijatý sněmovnou, který je pak postoupen k podpisu prezidentovi republiky.
  • Senát může zamítnout návrh zákona a vrátit ho do Poslanecké sněmovny, ta může Senát přehlasovat nadpoloviční většinou všech poslanců.
  • Přehlasování Senátu sněmovnou není možné v případě ústavního zákona, volebních zákonů, zákonu o styku obou komor parlamentu, jednacího řádu Senátu a některých mezinárodních smluv.
  • Senát má pravomoc vrátit návrh zákona s pozměňovacími návrhy zpět do Poslanecké sněmovny.
  • Sněmovna pak o zákonu hlasuje ve znění navrženém Senátem, pokud ho nepřijme prostou většinou, hlasuje znovu o návrhu v původním znění navrženém Poslaneckou sněmovnou.
  • Senát má právo zákonodárné iniciativy, to znamená, že může sněmovně podávat vlastní návrhy zákonů.
  • V případě rozpuštění sněmovny přijímá Senát v naléhavých záležitostech místo zákonů zákonná opatření.
  • Senát je nerozpustitelný.
  • Předseda Senátu vyhlašuje termín voleb prezidenta České republiky.
  • Senát může podat k Ústavnímu soudu žalobu na prezidenta pro velezradu.
  • Senát vyjadřuje souhlas se jmenováním soudců Ústavního soudu, které navrhuje prezident.
  • Spolu se sněmovnou vydává usnesení, že prezident nemůže vykonávat ze závažných důvodů svůj úřad.

V minulých dnech NSS zamítl také třeba stížnost Úsvitu – Národní koalice na senátní volby v Ostravě. Úsvitu vadilo, že ostravský kandidát ANO Radim Babinec zveřejnil v den voleb na svém facebookovém profilu předvolební průzkum. Naznačoval dobrý výsledek kandidátky Úsvitu Aleny Vitáskové, což prý mohlo odradit její potenciální podporovatele od reálné účasti ve volbách. Podle NSS to ale výsledky ovlivnit nemohlo. Ve stejném obvodu nepochodilo se stížností ani politické hnutí Nezávislí. 

Volby na Bruntálsku neúspěšně zpochybnilo SPR-RSČ Miroslava Sládka. Další podněty volební senát buď odmítl, anebo odložil.

Ze 17 letošních podnětů vyhověl Nejvyšší správní soud jen těm, které se týkaly obvodu Most, kde zrušil mandát Aleny Dernerové a nařídil opakování voleb. Ostatní výsledky jsou definitivní. Ustavující schůze Senátu v novém funkčním období bude ve středu.