Plán zákonů vláda plnila, bilancoval Dienstbier. Tejce považuje za národního socialistu

Legislativní plán vlády se dařilo plnit, některé předlohy narazily na neochotu poslanců. Tak se ohlížel končící ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), podle něhož schází vůle třeba k novele o veřejném ochránci práv, ačkoli koaliční shoda na nich je. Spolu s bilancováním rovněž označil místopředsedu sociálních demokratů Jeronýma Tejce za národního socialistu kvůli jeho úvahám o změně zákona o azylu. Dienstbierova slova Tejce prý překvapila.

Na setkání se šéfy profesních komor lékařů a advokátů si vyslechl pochvalu vládě za to, že po dvaceti letech existence komor byly tyto odborné společnosti zařazeny mezi organizace, které připomínkují přípravu nových předpisů. Protože se tak stalo i na přání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), odcházející ministr i šéfové komor předpokládají, že tato spolupráce bude pokračovat.

Dienstbier se zástupci lékařů a advokátů probíral legislativní plán na příští rok. Bude v něm podstatně méně úkolů než na předchozí roky, protože kabinetu zbývá do voleb 11 měsíců. Návrhy, které by poslala vláda v polovině roku, už by neměly šanci na schválení sněmovnou, uvedl. „Hraniční doba je první čtvrtletí příštího roku za předpokladu, že bude ve sněmovně vůle je probrat,“ uvedl Dienstbier na dotaz, v jakých termínech bude ještě vláda schopna zákony prosadit.

Magda Faltová: Na případnou migraci se nelze připravovat rezignací na lidská práva (zdroj: ČT24)

Veškerou agendu Dienstbier předá svému nástupci poslanci Janu Chvojkovi (ČSSD), předpokládá, že se s ním spojí. Z funkce má odejít ke konci listopadu. Dienstbier vidí od počátku za svým odvoláním pouze stranické důvody, nikoli jeho práci na agendě lidských práv a legislativy. Premiér Sobotka má podle něj nepochybné právo na změny, jaký to bude mít dopad na sociální demokracii, nechce hodnotit.

Tejc není sociální demokrat, ale národní socialista, tvrdí Dienstbier

„Tejc je národní socialista, nikoli sociální demokrat,“ řekl Dienstbier kvůli Tejcovým plánům na změnu zákona o azylu. Kdyby navíc podle Dienstbiera změny prošly spolu se změnou v Listině základních práv a svobod, Česká republika by ustoupila od svých mezinárodních závazků.

Podle Listiny základních práv a svobod jsou základní lidská práva nezadatelná, nezcizitelná, nepromlčitelná a nezrušitelná. Pokud chce pan Tejc škrtat v Listině některé pasáže, mohl by ji rovnou škrtnout i celou.
Jiří Dienstbier

Jihomoravský poslanec Tejc, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi na funkci šéfa ČSSD, chce navrhnout změny zákona o azylu, které by zrychlily proces vyhošťování neúspěšných žadatelů o azyl. Zvažuje také vypuštění nebo úpravu článku Listiny základních práv a svobod, jenž přiznává právo na azyl cizincům pronásledovaným za uplatňování politických práv a svobod. V současnosti tak mohou úřady postupovat jen v případě závažného zločinu, za který hrozí nejméně desetileté vězení.

„Jsem rozhodně sociálním demokratem. Jen se snažím hájit především zájmy voličů v České republice, a ne zájmy ekonomických migrantů. To je možná rozdíl mezi námi,“ reagoval Tejc na Dienstbierova slova. Ohradil se i proti názoru, že by Česko případným schválením úprav ustoupilo od svých mezinárodních závazků. „Ani jedna věc není proti principům a hodnotám sociální demokracie, spíše naopak,“ tvrdí předseda sněmovního ústavně právního výboru.

Sobotka: Nepůjdeme cestou hnědnutí

Premiér Bohuslav Sobotka nepovažuje změny azylového zákona za žádné téma pro ČSSD. Svůj návrh prý Tejc v ČSSD nekonzultoval a jde o jeho individuální iniciativu. „My tady nemáme problém s množstvím uprchlíků. Nemáme problém ty lidi, kteří požádají o azyl a dostanou ho, integrovat,“ řekl premiér.

Podle něj by se strana měla soustředit na jiné věci. „Především pokud by tento návrh měl
znamenat změnu v Listině základních práv a svobod, tak je to pro sociální demokracii nepřijatelné. Prostě nepůjdeme cestou zoufalého populismu nebo nějakého hnědnutí,“ dodal Sobotka.

Návrh má v souvislosti s riziky migrace přispět ke zvýšení bezpečnosti, tvrdí Tejc. Podle něj mnoho migrantů současnou podobu zákona zneužívá. Návrhy nejprve předloží premiérovi, potom bude hledat podporu u spolustraníků a dalších poslanců. Dienstbier minulý týden prohlásil, že někteří spolustraníci včetně Tejce, kterého označil za „pučistu z Lán“, usilují o jeho odvolání z vlády. Poslanec vzápětí takové snahy popřel. 

Tejc byl jedním z účastníků schůzky na lánském zámku, kde se po volbách 2013 někteří vlivní sociální demokraté sešli s prezidentem Milošem Zemanem bez vědomí předsedy Bohuslava Sobotky. Premiér minulý týden oznámil, že Dienstbiera na konci listopadu vystřídá poslanec Jan Chvojka. Dienstbierovo odvolání zdůvodnil tím, že v otázce lidských práv nebyl pro voliče ČSSD srozumitelný.