Lehčí o půl kila a kratší. Armáda má nové útočné pušky Bren

Armáda získala do výzbroje novou útočnou pušku Bren druhé generace. 2600 pušek dodá uherskobrodská Zbrojovka vojákům do konce měsíce. Celková objednávka za víc než dvě miliardy je pak na osmnáct tisíc kusů.

Nová generace pušek má jednodušší obsluhu, jsou lehčí a také kratší. „Mají teleskopickou a sklopnou pažbu, mířidla nebo lišty, na které jde připojit příslušenství, například i granátomet,“ popsal novinky viceprezident pro vnější komunikaci České zbrojovky Radek Hauerland.

S vývojem pušky pomáhal též bývalý voják Martin Šanda, který byl několik let příslušníkem speciálních sil české armády SOG a bojoval i v Afghánistánu. Ve Zbrojovce je ředitelem divize vojenských zbraní a svoje zkušenosti z přímých bojů přenesl i na nový Bren: „Touto puškou voják získává značnou převahu na bojišti, a to jak na krátké, tak na střední vzdálenosti.“

Lehčí, kratší, české. Armáda dostala nové útočné pušky Bren (zdroj: ČT24)

Breny druhé generace proto v české armádě dostanou nejprve bojové jednotky. „Pokud by vznikl nějaký významnější mezinárodní konflikt, bude zajištěna obranyschopnost země, protože všechny klíčové komponenty budou schopny dodávat české firmy,“ dodal vojenský expert a šéfredaktor ATM Michal Zdobinský.

Česká armáda začala Breny zavádět do výzbroje před šesti lety. Vojáci je používají i v ostrém nasazení na misích v Afghánistánu, Iráku nebo v Mali. Útočné pušky české výroby ale nemají jenom Češi. Používá je armáda a policie několika desítek zemí světa. Vybavená je jimi například celá jednotka mexické protidrogové policie.

Útočné pušky Bren ve světě
Zdroj: ČT24

Armáda zaplatí za nové pušky více než dvě miliardy korun. Asociace tuzemských zbrojařů si nicméně opakovaně stěžuje, že ministerstvo obrany tuzemské zbrojaře nedostatečně podporuje. Podíl českých firem na armádních zakázkách tvoří v odhadovaném průměru třicet procent, v sousedním Polsku je přitom zájem o domácí produkci víc než devadesátiprocentní.