Vnitrostranický krok, kampaň, špatné načasování, reagují politici na změny ve vládě

Speciál ČT24: Reakce politiků na výměnu ministrů (zdroj: ČT24)

V reakci na oznámení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) o výměně ministrů řekl předseda ODS Petr Fiala, že jde o marketingový tah. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zas považuje Sobotkův krok na vládní úrovni za vnitrostranický krok předsedy ČSSD. Hnutí ANO je se změnami spokojeno, podle předsedy Andreje Babiše ale přišly v nevhodnou chvíli.

Babiš reagoval na oznámení odchodu Svatopluka Němečka a Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD) vyjádřením, že ve vládě neměli být od počátku. Jejich výměna ale nastala pozdě, 11 měsíců před volbami ji považuje za kontraproduktivní.

„(Premiér) vyměnil dva ministry, které jsme dlouhodobě kritizovali. Z mého pohledu je to reflexe na výsledek voleb, na porážku ČSSD. Nechci komentovat rozhodnutí pana premiéra, je to jeho kompetence,“ tvrdí místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek.

Podle předsedy Starostů a nezávislých Petra Gazdíka začíná ohlášenou výměnou ministrů „tvrdá předvolební kampaň“ ČSSD. Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek rozhodnutí premiéra na obměnu ministrů ČSSD respektuje.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vidí v kroku ministerského předsedy hlavně krok předsedy sociální demokracie: „Řeší vnitrostranickou politiku, nikoli však opatření předsedy vlády, které zlepšuje činnost celého kabinetu.“

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) podotkl, že v Poslanecké sněmovně vyjadřovali někteří jeho kolegové nespokojenost s prací šéfa legislativní rady Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Podle Jurečky měl Sobotka sáhnout ke změnám už dříve z časových důvodů. „Když nový ministr přijde na ministerstvo, půl roku až rok se rozkoukává,“ podotkl k tomu, že volby do sněmovny jsou na podzim 2017.

Pan Ludvík je předsedou pražské ČSSD a pan Chvojka má nakročeno k tomu, aby byl předsedou ČSSD v Pardubickém kraji. Bohuslav Sobotka se zjevně snaží stabilizovat si vnitrostranickou situaci.
Lukáš Jelínek
politolog

Komunisté chtěli Dienstbiera mimo vládu už dávno

„Je evidentní, že to není jednobarevná, je to koaliční vláda. Jsou tady ministři, kteří vyloženě neplní své úkoly,“ prohlásil Vojtěch Filip k výměně dvou ministrů. Svatopluka Němečka (ČSSD) odcházejícího z čela resortu zdravotnictví považuje ve srovnání s Jiřím Dienstbierem za úspěšného ministra.

„Vyzývali jsme pana premiéra několikrát k výměně. Pokud jde o výměnu ministra Dienstbiera poté, co v Senátu ztroskotal návrh zákona o NKÚ, považuji návrh za pozdě podaný,“ dodal. Hlava komunistů považuje za zralé k výměně i ministry KDU-ČSL Daniela Hermana a Mariana Jurečku.

Rada vlády pro romské záležitosti si Dienstbiera cení, jeho nástupce vyhlíží se zvědavostí

Místopředseda Rady vlády pro romské záležitosti Ján Balog doufá, že nový ministr bude pokračovat v Dienstbierem započaté linii a že se nic zásadního nezmění. „Za sebe mohu říct, že pan ministr Dienstbier byl věci znalý a byl schopen velmi pružně a lidsky fungovat. Takže pro nás je to velké překvapení,“ dodal pro Českou televizi.