Sněhové jazyky listopad neudrží za zuby. Hrozí i náledí

Meteorolog ČT: Oteplení čekáme až v druhé půlce příštího týdne (zdroj: ČT24)

Aktuální výstraha meteorologů varuje řidiče i chodce před náledím, které se může tvořit během noci na sobotu i na neděli. Pro Beskydy pak meteorologové připojují varování před sněhovými jazyky.

Zatímco v pátek se ranní teploty pohybovaly na většině území nad nulou a mrzlo jen na Vysočině a na horách (šumavská Horská Kvilda hlásila minus pět stupňů), během sobotní noci a časně zrána by mělo být o něco chladněji.

Jak uvedl meteorolog České televize Vladimír Piskala, nejvyšší teploty časného sobotního rána se budou pohybovat mezi plus jedním a minus třemi stupni, a „kde se mraky protrhají a bude jasno nebo skoro jasno, mohou teploty klesat až k minus sedmi stupňům.“

S tím také souvisí aktualizovaná výstraha meteorologické centrály. „Během noci na sobotu budou teploty vzduchu a povrchů klesat pod bod mrazu. V místech s vlhkými a mokrými povrchy komunikací nebo s rozbředlým sněhem se bude vytvářet náledí nebo zmrazky,“ uvedli meteorologové. Upozornění Českého hydrometeorologického ústavu se vztahuje na všechny regiony s výjimkou Pardubického a Královéhradeckého kraje od dnešních 21:00 do sobotních 10:00.

V noci na neděli až minus deset stupňů

Chladné dny přitom sobotním ránem nekončí. Po celý den by se teploty měly pohybovat mezi jedním a třemi stupni, Liberecko ale může počítat jen s nulou a ve Slezsku by během soboty měly zůstat rtutě teploměrů pod nulou celý den.

Čekají se také sněhové přeháňky (dešťové ve výšce pod 400 metrů) a hojnější by měly být na východě republiky; zde může připadnout až patnáct centimetrů nového sněhu a souběžně s tím meteorologové předpovídají čerstvý vítr do devíti metrů za sekundu. Pro vyšší polohy Moravskoslezského kraje proto platí od sobotních 10:00 do nedělního poledne výstraha s nízkým stupněm nebezpečí ohledně sněhových jazyků.

Hrozba náledí se týká i noci na neděli, teploty mohou klesnout až na minus deset stupňů a pod nulou se mohou maxima udržet i přes den. Východ republiky by se měl znovu připravit na sněžení, byť podstatně slabší – připadnou maximálně tři centimetry. Stejné ranní teploty pak čekají Čechy i v pondělí, oteplení se může dostavit až ve druhé polovině pracovního týdne.