Starostové odmítli, aby Gazdík rezignoval na místopředsedu sněmovny

Petr Gazdík v pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Hnutí Starostové na začátku týdne oznámilo, že už nebude dál spolupracovat s TOP 09. Předsednictvo to ve čtvrtek potvrdilo. Obě uskupení tak nyní musí vyřešit, jak spolupráci ukončí. Vedení STAN odmítlo požadavek TOP 09, aby šéf hnutí Petr Gazdík rezignoval na místopředsedu sněmovny. Bývalý předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v Interview ČT24 řekl, že ho nikdo odvolávat nebude. Zůstávat v této funkci ale podle něj není fér.

Starosty pojila s TOP 09 sedm let strategická smlouva, která vyprší na konci roku. Mají společný poslanecký i senátorský klub, a proto je čeká řada jednání. Aktuálně se například řeší, zda Gazdík dál zůstane místopředsedou sněmovny. V pětadvacetičlenném poslaneckém klubu mají totiž Starostové jen čtyři poslance.

Podle Gazdíka by prodloužení bilaterální smlouvy s TOP 09 nebylo prozíravé. „Byli jsme na jejích kandidátkách, pouze jsme ji podporovali, byli jsme takový menší bratr. Ty volební výsledky, které Starostové mají, nás opravňují k tomu mít větší cíle a být skutečnou změnou pro Českou republiku,“ uvedl. Hnutí STAN by prý chtělo navázat spolupráci i s ostatními stranami, což by smlouva s TOP 09 omezila.

Gazdík v pořadu Události, komentáře také konstatoval, že spolu s TOP 09 byli Starostové úspěšní. Ve spolupráci nejen brali, ale i hodně dali. I proto odmítá tvrzení, že by se chtěli za každou cenu dostat do vlády. „Máme výsledky i z opozice. Jde nám o prosazování změn.“

V případě, že se spolu obě strany dohodnou na společném vyrovnání, je připraven opustit post místopředsedy sněmovny.  Zároveň ale dodal: „Ptal jsem se poslaneckého klubu, zda si přejí, abych odstoupil. Řekli, že mě k ničemu takovému vyzývat nebudou.“

Podle Schwarzenberga ho nikdo k odchodu nenutí. „Jen jsme mu řekli, zda považuje za férové, když byl za nás zvolený, si funkci ponechat. Není to ale nátlak, jen jsme kladli otázku. Nikoho odvolávat nebudeme,“ uvedl s tím, že sám by funkci opustil, protože by se v ní „cítil blbě“.

Vedení STAN ale ve čtvrtek požadavek TOP 09 odmítlo. 1. místopředseda hnutí Vít Rakušan ho v pořadu Hyde park dokonce označil za vydírání: „Byl na tuto funkci nominovaný společným poslaneckým klubem. Pokud by z ní měl odstoupit, tak by o tom měl rozhodovat společný klub.“ Kdyby o odchodu Gazdíka z vedení sněmovny rozhodl, zřejmě by klub podle Rakušana následně opustili i všichni poslanci za Starosty. Do konce volebního období by pak fungovali jako nezařazení.

 TOP 09 a STAN budou muset vyřešit i rozdělení peněz. Na společné kluby totiž dostávají státní příspěvky. Navíc sdílí i volební fond, ze kterého platily kampaně.

Schwarzenberga odchod Starostů mrzí, ale chápe ho. „Mají své zájmy jako obchvat nebo novou školu a většina z nich není politicky vyhraněná. Dosáhnou toho spíš tehdy, když jsou spojeni s nějakou vládní stranou. Opozice je na tom hůř, to je přirozené,“ řekl v Interview ČT24. Spolupráci se STAN pak označil za obohacení politického života: „Více jsme se například dozvěděli, co si myslí lidé na Ostravsku nebo ve Šluknovském výběžku.“

Konec společné kandidátky ale nemusí být úplně definitivní. TOP 09 i Starostové mluví o možné širší volební koalici stran od středu napravo. Hnutí už například nabídlo společnou kandidaturu ve volbách do sněmovny pod hlavičkou Starostů dalším regionálním sdružením - Starostům pro Liberecký kraj, Karlovarské občanské iniciativě nebo Občanům pro Budějovice.

„Od žádného z nich se nám nedostalo zcela záporné odpovědi. Z lokálních hnutí jsme dostali odpověď, že jsou připravena na tento model. Pouze asi dvě hnutí nám oznámila, že to musí probrat na svých orgánech,“ řekl Rakušan.