Za neoprávněné vyplácení provizí lékařům dostala firma Valeant téměř milionovou pokutu

Stejně vysokou pokutu dostala před dvěma lety jen firma Teva (zdroj: ČT24)

Stát udělil další pravomocnou pokutu za štědré odměny lékařům při předepisování medikamentů. Kanadská farmaceutická firma Valeant musela zaplatit 950 tisíc korun. Téměř devadesáti doktorům údajně vyplácela v minulosti peníze za testování léků na prostatu, srdce nebo vysoký tlak.

„Prostřednictvím svých obchodních zástupců bonifikovala a motivovala předepisující lékaře u celé řady léčivých přípravků,“ uvedl Zdeněk Blahuta, ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Společnost Valeant platila v letech 2008 až 2011 provize lékařům například za předepisování léku Bisocard na vysoký tlak a dalších přípravků na zvětšenou prostatu nebo na léčbu srdce.

Firma 88 lékařům vyplatila přes 830 tisíc

Za předepisování jednoho balení léku měli podle státu lékaři dostávat až několik set korun. Údajně takto během tří let firma neoprávněně motivovala 88 lékařů, kterým celkově vyplatila přes 830 tisíc. Výše odměn se pohybovala od 1600 do více než 44 tisíc korun. Konkrétní jména lékařů, kteří peníze dostávali, jsou kvůli ochraně osobních údajů tajná.

Už na začátku kauzy v roce 2011 jednání kanadské firmy odsoudila Asociace farmaceutického průmyslu: „Ačkoliv společnost Valeant není členem naší Asociace, velmi nás mrzí, že neetické jednání jejího zaměstnance dopadá na pověst farmaceutického průmyslu v České republice jako celku.“

Skoro milionová pokuta pro Valeant patří mezi historicky nejvyšší. Stejnou dostala před dvěma lety jen farmaceutická firma Teva. Lékaře, kteří peníze přijímali, už ústav kvůli promlčení potrestat nemohl.