Premiér vládu obmění do začátku prosince. Můj konec chtějí pučisté, tvrdí Dienstbier

Česká vláda rok před volbami (zdroj: ČT24)

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka chce složení kabinetu obměnit do začátku prosince. Sejít se kvůli tomu hodlá během dvou týdnů nejen s jednotlivými ministry, ale poté i s předsedy obou dalších koaličních stran – Andrejem Babišem (ANO) a Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL). Personální změny ve vládě byly tématem čtvrtečního bloku 90' ČT24 pořadu Hyde Park.

„Předpokládám, že změny by měly být provedeny v horizontu měsíce. To znamená, ne že se rozhodnu do začátku prosince, ale byl bych rád, kdyby ty změny byly provedeny do začátku prosince,“ řekl Sobotka. Zopakoval, že s návrhy změn nejprve seznámí prezidenta Miloše Zemana.

Premiér potvrdil, že změny se mají týkat především jeho strany. V případě lidovců a ANO hodlá dodržet dohodu, že případné výměny jejich ministrů by musely být dohodnuty s těmito stranami. ANO a KDU-ČSL dosud jakékoli výměny svých ministrů odmítaly.

S Babišem a Bělobrádkem chce Sobotka mluvit o tom, „co udělat pro to, aby vláda dobře fungovala až do konce svého mandátu“, tedy do podzimu příštího roku. „Cílem je, abychom prostě hráli do poslední minuty,“ dodal premiér s tím, že šanci na přijetí parlamentem mají jen zákony, které vláda předloží do konce roku.

Záměr obměnit vládu oznámil Sobotka v dopise svým straníkům po neúspěchu ČSSD v letošních krajských a senátních volbách. Někteří ministři jsou podle něj unaveni, a proto potřebují vystřídat. Později před novináři řekl, že volební výsledek není uspokojivý a sociální demokracie musí začít se sebou něco dělat.

Nejčastěji se spekuluje, že by z vlády měli odejít ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně práce Michaela Marksová a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (všichni ČSSD). Jako o jejich případných nástupcích se mluví například o poslancích sociální demokracie Janu Chvojkovi či Romanu Sklenákovi.

Dienstbier kritizuje „pučisty“

Ministr Dienstbier kvůli tomu ostře kritizoval některé své stranické kolegy, kteří podle něj volají po jeho odchodu z vlády. Na svém twitterovém účtu jmenoval například poslance Jeronýma Tejce, hejtmana Jiřího Zimolu, europoslance Miroslava Pocheho anebo pražského zastupitele Karla Březinu. Nespokojenost s kroky premiéra vyjádřil i sociálnědemokratický spolek Idealisté.cz, u jehož zrodu stál i Dienstbier.

Ministr připomněl, že Tejc a Zimola byli po volbách v roce 2013 na schůzce v Lánech u prezidenta Miloše Zemana bez Sobotkova vědomí. Březina byl v minulosti odsouzen za to, že neoprávněně pobíral odměny za práci v dozorčí radě pražského dopravního podniku, Poche zase část peněz z členství v pražských městských společnostech odváděl do stranické pokladny skrytě přes prostředníky jako sponzorské dary.

Tejc i Zimola Dienstbierova slova odmítli. „Chápu, že potřebuje ze svého neúspěchu někoho obvinit, ale plete se,“ řekl jihočeský hejtman. „Pana premiéra neřídím. Pan ministr mě přeceňuje,“ reagoval Tejc.

Premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka poté vyzval sociální demokracii k jednotě. „Hádky a osočování nám jen ubírají energii, kterou nyní ČSSD potřebuje víc než kdy dříve,“ uvedl. 

Podle Foldyna by měla ČSSD raději vyjádřit svůj postoj k prezidentovi

„Silnější vzkaz voličům je vyjádření vztahu k prezidentovi,“ míní předseda děčínského okresního výboru ČSSD Jaroslav Foldyna. Voliči Miloše Zemana jsou podle něj totiž většinově také voliči sociálních demokratů.

Kdyby měl Foldyna některého z ministrů měnit, vybral by ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). „Pokud není ztotožněn se zahraniční politikou české vlády, tak by měl odejít,“ uvedl. Pro výměnu ministryně Marksové ani ministra Němečka nevidí důvod.

Naopak diskuse o výměně vedení strany je podle Foldyna legitimní. Nicméně by měla proběhnout uvnitř strany.

 Předseda karlovarského okresního výboru ČSSD Petr Navrátil změny ve vládě podporuje. „Kdyby bylo na mně, tak by těch změn mohlo být i více. Umíme si představit odvolání pana ministra Babiše, jenže to kvůli koalici nejde,“ řekl. S Bohuslavem Sobotkou v čele strany by rád vstoupil i do dalších voleb.

Politolog Kunštát: Problémem ČSSD je i Sobotka

Podle politologa a sociologa Daniela Kunštáta patří Bohuslav Sobotka k problémům strany. „Je chvílemi virtuální premiér. Sice víme, že existuje, ale občas nenalézáme důkazy o tom, že tomu tak je,“ řekl. Nevstupuje prý dostatečně do veřejného prostoru a není dostatečně razantní.

Marek Ženíšek (TOP 09) si nemyslí, že výměna ministrů 11 měsíců před volbami přinese nějaký užitek. „Vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou podle mě promarnila tři roky svého mandátu a v tom posledním roce to už nedožene, i kdyby pan premiér vyměnil všechny ministry včetně sebe,“ komentoval situaci. Krok premiéra označil za zoufalý pokus o vylepšení image ČSSD.

Podle politologa a sociologa Daniela Kunštáta premiér usoudil, že musí po prohře v krajských volbách učinit změny a výměna ve vládě je rychle proveditelná. Zároveň tím ale dává najevo, že se ocitl v politické defenzivě, čímž dělá radost Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi.

„Svatopluk Němeček je ve vládě největší nepřítel Babiše, Dienstbier největší nepřítel Zemana. Paní Marksová sice není nepřítelem nikoho. Nicméně je to postava, která má s Jiřím Dientsbierem symboliku demokratické, nekomunistické, opravdové levicovosti,“ vysvětlil komentátor Alexandr Mitrofanov. Problém sociální demokracie podle něj tkví v její nejednotnosti: „Nikdy nebyla jednotná, ale dařilo se to v různých obdobích držet pohromadě. Začal proces, který skončí něčím, co nebude pro sociální demokracii a její voliče milé.“

Kraje ukážou, jakou má Sobotka podporu

O změnách ve vedení sociální demokracie rozhodne sjezd strany v polovině března. Jakou podporu premiér má, ale naznačí už krajské nominační konference strany. Významná část z nich se sejde před 10. prosincem, kdy chce Sobotka se širším vedením ČSSD hodnotit důvody prohry v krajských a senátních volbách a plánovat změny pro cestu do sněmovních voleb v příštím roce. V Praze se krajská konference odehraje 8. prosince.

„Ano, bude to nominační konference. Jakou podporu Sobotka v hlavním městě má, nechci hodnotit, zatím se scházejí okresní konference,“ řekl předseda krajské organizace ČSSD v hlavním městě Miloslav Ludvík.

Jako první se podle informací na stranickém webu sejde krajská konference ČSSD v Libereckém kraji, a to v pondělí 14. listopadu. Následovat budou postupně do 10. prosince Královéhradecký, Pardubický, Karlovarský a Olomoucký kraj. Do jednání širšího vedení ČSSD tak budou známy preference zhruba poloviny regionů.