Bezplatné igelitky v obchodech skončí. Česko možná zavede i zálohované PET lahve

Od roku 2018 už zřejmě lidé v žádném obchodě lehké plastové tašky zadarmo nedostanou. V návaznosti na předpisy EU pustila vládní novelu zákona o obalech sněmovna dál do schvalovacího procesu. Nakonec ji zřejmě i přijme. Úprava se snaží omezit objem plastového odpadu. Na tenké sáčky, které se používají třeba na pečivo, se zákaz nevztahuje.

Obchodníci budou povinně zpoplatňovat lehké plastové tašky, které se už nyní ve velkých obchodních řetězcích prodávají minimálně za korunu. Jde o tenké plastové tašky, které se v obchodech vydávají nejčastěji. Cenu tašky si obchodníci budou určovat sami.

Sněmovní výbor pro životní prostředí dostal na projednání novely jen měsíc kvůli tomu, že okolky by mohly Česku přinést pokutu od EU ve výši minimálně 54 milionů korun. Podobný zákon se chystá i na Slovensku.

Pravice je proti, omezení odpadu by přineslo zálohování PET lahví

Norma vzbudila kritiku z řad ODS a TOP 09, jejíž zástupci ji označili za nadbytečnou. Podle nich by k omezení plastového odpadu přispělo spíše zálohování plastových lahví. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že jeho úřad o tom uvažuje i s ohledem na zahraniční úpravy.

Poukázal ale na to, že i dosavadní zpoplatnění igelitových tašek vedlo k omezení jejich produkce hlavně u obchodních řetězců. V některých obchodech s textilem se však zboží stále do běžných plastových tašek dává.

  • Spotřeba všech plastových tašek, včetně silnostěnných i tenkých sáčků, se pohybuje kolem 300 kusů na osobu ročně.
  • Novela zákona o obalech má trvale snížit roční spotřebu do konce roku 2019 na 90 kusů na osobu.
  • Do konce roku 2025 by se pak spotřeba měla snížit na 40 kusů ročně na osobu.
Vydáno pod